Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
17.03.2022 09:30

Do Nižnej Olšavy priletel prvý bocian na Slovensku


Ilustračná snímka.


Do obce Nižná Olšava v okrese Stropkov priletel na svoje hniezdo bocian biely. Podľa koordinátora sčítania bocianov na Slovensku Miroslava Fulína ide o prvého jedinca, ktorý priletel celkovo na Slovensko.


"Pravdepodobne zimuje niekde v Turecku, a tak to nemá ďaleko doletieť na hniezdo skôr ako ostatné, zimujúce v Afrike. Starosta hlásil prílet 14. marca v ranných hodinách, no obyvatelia obce ho registrovali už 13. marca podvečer. Bociany letia, keď sú vzdušné prúdy počas dňa, v noci neletia. Škoda, že nemá krúžok, vedeli by sme presne, či je to ten istý jedinec, ale pravdepodobne áno, keď tak pravidelne dolieta," povedal Fulín.

Ako ďalej uviedol, podľa informácií od nemeckých kolegov sú ostatné jedince na ceste na hniezdiská.

"Podľa mňa je to prvý prílet bociana na Slovensko. V dňoch 27. a 28. februára nám hlásili bociana zo Spišskej Belej, ale to bol bocian, ktorý prelietal naším územím niekde ďalej na západ a na sever. Zastavil sa, prenocoval na hniezde a pokračoval druhý deň ďalej v celej púti. Nemám informáciu od žiadneho spravodajcu, žeby ich už niekde inde videli," priblížil Fulín.

Ako ďalej uviedol, jeho kolegovia z Nemecka a z Poľska, ktorí majú bociany označené vysielačkami, tvrdia, že sa zastavili teraz v Turecku, lebo je chladné počasie. "Nastala prechodná zima, postávajú a čakajú na zlepšenie počasia," dodal Fulín s tým, že na Slovensko každoročne priletí 2752 bocianov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
23.02.2021
Za prvý týždeň sa sčítala viac ako tretina obyvateľov
Počas prvého týždňa sčítania obyvateľstva vyplnilo elektronický dotazník 1.942.402 ľudí, teda 34,92 percenta obyvateľov SR.
viac
04.04.2023
Ku koncu marca na Slovensku zaznamenali vyše 35 druhov sťahovavých vtákov
Ku koncu marca na Slovensku zaznamenali viac ako 35 druhov sťahovavých vtákov. Sú medzi nimi druhy, ktoré zimujú v Afrike, napríklad bociany biele aj čierne, lastovičky, belorítky, penice čiernohlavé či kačica chrapačka.
viac
28.02.2024
Hrad Beckov je prvým na Slovensku, ktorý spustí zber zálohovaných obalov
Triedenie odpadu a zber zálohovaných obalov je jednou z noviniek, ktorú v tomto roku pripravili pre návštevníkov hradu Beckov. Informoval o tom riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %