Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.09.2023 11:40

Dnes otvoria pre verejnosť obnovenú Michalskú vežu


Michalská veža (Snímka TASR)


Jedna z dominánt Bratislavy - Michalská veža bude opäť sprístupnená verejnosti od stredy (27. 9.). Múzeum mesta Bratislavy (MMB) ju otvára po generálnej obnove, ktorá sa začala v lete 2021 a stála vyše 2,55 milióna eur. Jej súčasťou bola aj príprava novej výstavy.


Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala riaditeľka múzea Zuzana Palicová.  "Boli to dva roky nielen stavebných a remeselných prác, ale aj intenzívneho prežívania a nadšenia verejnosti z jednotlivých silných momentov obnovy. Od otvárania 176-ročnej schránky až po návrat sochy archanjela Michala na vrchol veže v závere obnovy," priblížila riaditeľka.         

Počas prác obnovili vonkajšie a vnútorné časti. Zreštaurované boli aj všetky sochárske a ďalšie dekoratívne prvky vrátane sochy archanjela Michala. Obnovené boli tiež dva zvony, ciferníky hodín, všetky kamenné a reliéfne prvky, olovená tabuľa nad bránovým vchodom či fasády a vnútorné omietky. Menili sa podlahy, teplovodné kúrenie za elektrické a inštalovali sa kompletne nové svetlá.

Na celý proces dohliadali pamiatkari. "Pre Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Bratislava sa začala príprava obnovy už v roku 2018, keď odborníci z rôznych odvetví začali postupne spracovávať architektonicko-historické a reštaurátorské výskumy, ktoré boli veľmi dôležitými podkladmi pre obnovu Michalskej veže," priblížila Eva Falbová z KPÚ.         

S obnovou zároveň pripravovali aj dočasnú výstavu Michalská veža: po rekonštrukcii. "Naším zámerom je nepotlačiť kvality tejto pamiatky, ale umožniť spoznávať jej zákutia, architektúru a históriu," spresnil kurátor výstavy Michal Augustovič. Výstava rešpektuje chronológiu vývoja veže. Najstaršie etapy sú prezentované v jej najnižšej a najstaršej časti. Stúpaním nahor sa približuje k jej súčasnosti, ako sa menila pamiatka aj s novšími nadstavbami, priblížil kurátor.         

Obnova sa začala 19. júla 2021 a bola ukončená v decembri 2022. Celkový rozpočet predstavoval viac ako 2,55 milióna eur, z toho 579.500 eur bolo z dotácie z grantového programu ministerstva kultúry. Zvyšných 1,97 milióna eur bolo financovaných z rozpočtu hlavného mesta. Po odstránení nedorobkov bola stavba definitívne skolaudovaná v júni tohto roka.         

Krov veže je momentálne verejnosti neprístupný, ale je možné ho vidieť vo videu, ktoré je súčasťou výstavy. V budúcom roku ho plánuje múzeum sprístupniť verejnosti a na prelome rokov 2024/2025 plánuje otvoriť stálu expozíciu na tému obranného systému stredovekého mesta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Popradská radnica si pri výbere veže nechá poradiť aj verejnosťou
Odborná komisia určila víťaza architektonickej súťaže návrhov vyhliadkovej veže na Zámčisku. Popradská radnica chce však poznať aj názor širokej verejnosti. Preto sa rozhodla všetkých 42 návrhov sprístupniť v rámci výstavy, ktorú otvorili v utorok (10. 1.) vo vestibule mestského úradu.
viac
10.07.2018
Vyhliadkovú vežu nad Bojnicami už sprístupnili verejnosti
Novú turistickú atrakciu nad Bojnicami už sprístupnili verejnosti. Vyhliadkovú vežu, z ktorej je možné vidieť Prievidzu a Bojnice, investor otvoril v týchto dňoch. Zatiaľ funguje v skúšobnej prevádzke.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
16.11.2020
Prevádzky kultúrnych inštitúcií sa môžu otvoriť od 16. novembra
Divadlá, kiná a koncertné sály sa môžu od pondelka 16. novembra otvoriť opäť pre verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %