Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.09.2021 08:55

Digitalizáciu na belušskej ZŠ koriguje školský digitálny koordinátor


Ilustračná snímka


Pandémia výrazne zasiahla oblasť školstva a výučba prebiehala takmer celý minulý školský rok dištančne. Učitelia i žiaci sa museli naučiť fungovať online a prispôsobiť výchovno-vzdelávací proces náhlym obmedzeniam.


Reakciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na prechod z prezenčnej do elektronickej výučby bolo vytvorenie národného programu (NP) edIT 1,2. Má byť chápaný ako kompenzačný krok reagujúci na negatívne dopady pandémie a zároveň ako krok prispôsobovania výučby aktuálnym potrebám a podpore rozvoja digitálnych zručností žiakov i učiteľov, v prípade ďalšieho nástupu hybridného vzdelávania.

V projekte NP edIT sa bude financovať 170 koordinátorov na základných školách a 180 koordinátorov na stredných školách po dobu jedného školského roka. V rámci tohto národného programu pripravilo ministerstvo školstva niekoľko výziev pre základné a stredné školy. Do jednej z nich sa zapojila aj belušská základná škola, ktorú zaujala pozícia školského digitálneho koordinátora. Hoci výraznejšie problémy pri online výučbe v belušskej základnej škole nenastali, v oblasti digitalizácie je potrebné sa neustále vzdelávať. Tento cieľ má napĺňať práve nová pracovná pozícia a na základe zaslanej žiadosti bol Základnej škole Beluša schválený digitálny školský koordinátor Mgr. Michal Dobrotka, a to na 50% pracovný úväzok s platnosťou od 01.09.2021.

Tento pedagóg v súčasnosti vyučuje slovenský a anglický jazyk a je administrátorom webovej stránky školy. „Škola by sa mala hýbať s dobou a nezanedbávať vývoj v oblasti informačných technológií. Z môjho pohľadu ide o zaujímavú pozíciu, ktorá dokáže školu posunúť vpred. Na to, aby sa škola mohla ďalej vyvíjať, je potrebné rozširovať vedomosti a aktualizovať zručnosti v oblasti využívania digitálnych technológií v škole nielen učiteľom, ale aj žiakom či dokonca rodičom,“ hodnotí prínos novej funkcie na základnej škole Mgr. Michal Dobrotka.

Potreba digitálneho vzdelávania je potrebná aj vzhľadom k tomu, že na začiatku školského roka 2021/2022 základná škola sprístupnila 5 nových odborných učební a knižnicu, pričom štandardom nových učební i bežných tried je interaktívna digitálna tabuľa. Zmodernizovala sa okrem iného učebňa informatiky, v škole majú aj 3D tlačiareň a inovatívnym technologickým novinkám sú dvere belušskej školy otvorené.

Autor: (ts-Mgr. Jana Huliačková, OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2020
Polovica škôl je nespokojná s učebnicami
Polovica slovenských škôl kritizuje kvalitu učebníc a za zlý považuje aj ich systém výberu a distribúcie. Vyplýva to zo zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.
viac
23.10.2020
Rezort školstva podporí digitálne technológie na školách
Ministerstvo školstva podporí sumou 6 miliónov eur nákup digitálnych technológií pre základné a stredné školy z vlastných zdrojov.
viac
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
17.06.2022
Školáci z hornej Nitry sa môžu s duálnym vzdelávaním zoznámiť priamo vo výrobe
Žiaci druhého stupňa základných škôl (ZŠ) na hornej Nitre majú po novom možnosť zoznámiť sa so stredoškolským duálnym vzdelávaním priamo vo výrobnom procese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %