Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.06.2019 10:35

Deviatakom zo žilinských základných škôl sa v testovaní darilo


Ilustračná snímka


Začiatkom apríla sa uskutočnilo celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníkov na 1 569 školách. Deviataci žilinských základných škôl boli úspešní. V školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta dosiahli žiaci vyššiu úspešnosť ako je celoslovenský priemer. Najlepšie skončila Základná škola Karpatská.


Na testovaní (Testovanie 9) sa zúčastnilo 534 žiakov zo 14 žilinských základných škôl, ktorí absolvovali test z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry. Z matematiky dosiahli priemernú úspešnosť 66,75 %, pričom celoslovenská úspešnosť je na úrovni 63,1 %. V teste zo slovenského jazyka a literatúry mali deviataci zo Žiliny priemernú úspešnosť 64,6 %, čo je o 2,3 % viac ako je celoslovenský priemer. Najlepšími výsledkami spomedzi žilinských základných škôl sa môže pochváliť Základná škola (ZŠ) Karpatská. „Deviataci zo Základnej školy na Karpatskej ulici dominovali v oboch testoch. V testovaní z matematiky sa darilo aj Základnej škole Martinská a Základnej škole s materskou školou Školská,“ vysvetlila vedúca odboru školstva a mládeže z Mestského úradu v Žiline Viera Popluhárová. V slovenskom jazyku a literatúre boli okrem deviatakovej zo ZŠ Karpatská úspešní aj žiaci zo ZŠ Lichardova a Základnej škole s materskou školou Školská. Zo 14-tich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina dosiahlo až 9 škôl lepšie výsledky z matematiky ako je celoslovenský priemer a 10 škôl zo slovenského jazyka a literatúry.

Celoslovenské testovanie žiakov sa uskutočnilo 3. a 4. apríla 2019 na 1 446 základných školách, na 113 gymnáziách s osemročným vzdelávacím programom a 10 stredných športových školách s osemročným vzdelávacím programom. Na testovaní sa zúčastnili všetci žiaci 9. ročníka základných škôl a aj žiaci 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

 

Autor: Mgr. Barbora Zigová - hovorkyňa mesta Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
V novej školskej záhrade sa žiaci budú učiť aj oddychovať
Základná škola s materskou školou v Hôrkach (okres Žilina) dnes otvorila novú záhradu, ktorú vybudovala vďaka projektu "Záhrada, ktorá učí".
viac
02.09.2020
Testovanie piatakov bude v máji, deviatakov preveria v marci
Testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl sa v školskom roku 2020/2021 uskutoční v stredu 19. mája 2021, pričom po iné roky sa testovanie konalo na jeseň. Dôvodom zmeny termínu v tomto školskom roku je pandémia nového koronavírusu.
viac
27.10.2021
Mesto Žilina chce vybudovať cykloprístrešky pri troch ZŠ
Mesto Žilina chce vybudovať pri troch základných školách (ZŠ) na sídliskách Vlčince, Solinky a Hájik uzamykateľné cykloprístrešky. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválili v pondelok (25. 10.) poslanci na rokovaní žilinského mestského zastupiteľstva prostredníctvom videokonferencie.
viac
01.03.2022
Žilina prebuduje bývalú ZŠ, pribudne vyše 130 miest pre škôlkarov
Mesto Žilina prestavia bývalú základnú školu (ZŠ) na Hollého ulici a upraví ju pre potreby elokovaného pracoviska materskej školy (MŠ) Andreja Kmeťa. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka si prestavba vyžiada takmer 600 000 eur a navýši kapacitu o šesť plnohodnotných tried pre viac ako 130 detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %