Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.02.2021 09:20

Developer vyhlásil súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj


Snímka zdroj: (JTRE).


Developer J&T Real Estate (JTRE) vyhlásil v spolupráci so Stavebnou fakultou a Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave i Katedrou architektonickej tvorby Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave študentskú súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj.


Ten má v budúcnosti medzi Starým mostom a Mostom Apollo spojiť centrálne námestie budúcej štvrte Nové Lido s Námestím M. R. Štefánika.

Študenti sa môžu prihlásiť do 1. marca a na vypracovanie návrhov majú takmer tri mesiace. „Súťažné návrhy bude hodnotiť porota zložená zo zástupcov mesta a dotknutých mestských častí, zástupcov vyhlasovateľa a zúčastnených škôl, architektov a urbanistov pracujúcich na projektoch štvrtí Eurovea City a Nové Lido,” uviedol hovorca JTRE Daniel Suchý.

Súťaž o návrh promenádneho mosta nebude podľa investora verejným obstarávaním, ale ideovou súťažou určenou pre študentov odborov architektúra, inžinierske konštrukcie a mosty, stavebné inžinierstvo. Študenti majú spracovať architektonicko-konštrukčný návrh mosta pre peších, ktorý bude verejným promenádnym, komunikačným a pobytovým priestorom prepájajúcim hlavné námestia nábrežných zón novej časti centra mesta na oboch brehoch Dunaja.

„Cieľom spolupráce JTRE so školami formou súťaže návrhov je umožniť študentom vyskúšať si reálne projekty a lepšie sa tak pripraviť na budúcu prax, my zas získame pohľad budúcich kolegov na rozvoj mesta. V spolupráci s univerzitami vzdelávajúcimi stavbárov a architektov budeme radi pokračovať aj v budúcnosti,” uviedol výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Projektový manažér Nového Lida Silvio Kičina tvrdí, že navrhujú, aby išlo o promenádny most, z ktorého budú mať ľudia panoramatický výhľad na obe strany Bratislavy. Lávka by podľa neho mala byť bezbariérová a jednoduchá. „Mala by pozdvihovať priestor a umožňovať výhľad na symboly mesta a Slovenska,” skonštatoval. Definitívna podoba promenádneho mosta ešte nie je jasná. Most však musí splniť limity protipovodňovej ochrany, záväzné požiadavky správcu toku a vodnej cesty a požiadavky príslušných technických noriem a predpisov.

Nové Lido má vyrásť na petržalskom brehu Dunaja medzi Starým mostom a Mostom Apollo. Investor sľubuje obnovenú dunajskú pláž, nové parky, námestia a mestský bulvár. Taktiež pestrú ponuku bývania, pracovných príležitostí a služieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Vajnory vyhlásili architektonickú súťaž na športovú halu
Bratislavská mestská časť Vajnory vyhlásila urbanisticko-architektonickú súťaž na športovú halu v lokalite Alviano.
viac
03.11.2020
UK plánuje obnoviť študentský klub Unique v Mlynskej doline
Univerzita Komenského (UK) v Bratislave plánuje obnoviť klub Unique vo Vysokoškolskom meste Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline.
viac
27.11.2020
Vo Vajnoroch pribudol nový vodovod, začína sa opravovať aj kanalizácia
V bratislavských Vajnoroch pustila v piatok Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vodu do nového vodovodu na ulici Za humnami. Generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš zároveň ohlásil začiatok opravy vákuovej kanalizácie v tejto mestskej časti za viac ako milión eur.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %