Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
13.12.2023 09:50

Detský čin roka 2023 pozná víťazov, rozhodli o nich deti z 318 škôl


Na snímke žiačky CZŠ Narnia Beňadická 38 v Bratislave si prevzali cenu v kategórii Dobrý nápad na odovzdávaní cien Detský čin roka 2023 v Bratislave 12. decembra 2023. Foto: TASR - Martin Baumann


Ocenenie Detský čin roka pozná tohtoročných víťazov. V 23. ročníku o nich rozhodli deti z 318 slovenských škôl. Kľúčovými témami detských príbehov sú hodnota ľudského života, pomoc v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, integrácia zdravých a postihnutých aj ochrana prírody.


 TASR o tom informovala koordinátorka projektu Magdaléna Fábryová "Projekt Detský čin roka je ako 'terapia dobrom'. Všetci, deti i my dospelí, potrebujeme vedieť, že sa okolo nás dejú aj dobré veci," uviedla štatutárka občianskeho združenia Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická.         

V kategórii Záchrana ľudského života uspel Sebastián Petréč, ktorý zachránil život kamaráta. Za Pomoc v rodine ocenili Simonu Jaššákovú, ktorá sa snaží nahradiť v rodine matku. Víťazom kategórie Pomoc rovesníkom je Maroš Stesňák, ktorý pomohol nájsť nezvestnú kamarátku.         

Za Pomoc ľuďom ocenili Melániu Ožvaldovú, ktorá napriek nízkemu veku pomáha, napríklad organizovaním charitatívnych akcií. Milan Mojžiš získal ocenenie v kategórii Pomoc prírode za starostlivosť o zatúlaného psa. Víťazom v kategórii Dobrý nápad je kolektív minuloročných piatakov z bratislavskej základnej školy, ktorí peniaze za vyzbierané zálohované fľaše venovali psej škole.         

Cenu Sašky Fischerovej - malý veľký čin získal Milan Matejčík za pomoc nevidiacemu susedovi. Martina Fajnora ocenili za Dobrý čin na nete za to, že sa pri hraní počítačovej online hry zastal spoluhráča, ktorého urážali. Cenu Ľudia ľuďom udelili Timei Matejovej za záchranu dvoch ľudských životov, Lukášovi Bubenkovi za záchranu života deda, ktorý upadol do diabetickej kómy, a Simone Jaššákovej.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2018
Deti sa opäť môžu zapojiť do projektu Detský čin roka
Deti sa aj v tomto roku môžu zapojiť do projektu Detský čin roka, ktorý má dlhoročnú tradíciu. V týchto dňoch prichádza výzva, aby deti, rodičia či dospelí napísali správu o dobrých skutkoch, ktorú môžu zasielať do 30. júna 2018.
viac
08.06.2019
Župa ocenila Ekologický čin roka 2018
Trnavská župa vyhlásila pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia výsledky 8. ročníka súťaže Ekologický čin roka 2018.
viac
03.10.2023
TTSK otvoril prihlasovanie návrhov na ocenenie Ekologický čin roka 2023
Aj v aktuálnom 13. ročníku súťaže Ekologický čin roka chce Trnavský samosprávny kraj (TTSK) oceniť kolektívy a jednotlivcov, ktorí prispeli k ochrane a tvorbe životného prostredia.
viac
19.02.2024
Nominácie na Úradnícky čin roka 2023 možno posielať do 3. marca
Nominácie na ocenenie Úradnícky čin roka 2023 môže verejnosť posielať do 3. marca. Informovala o tom riaditeľka Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) Veronika Jursová Prachárová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %