Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
17.01.2022 09:30

Detské ihriská v Trenčíne sú už bezpečnejšie


Snímky zdroj: (MsÚ).


V Trenčíne na detských ihriskách zredukovali herné prvky. Mnohé nespĺňali bezpečnostné kritériá a viaceré z nich ani nebolo možné opraviť tak, aby spĺňali kritériá dnešnej legislatívy. Zároveň však pribudli nové prvky a aj celkom nové ihriská.


V roku 2020 sa v meste uskutočnil passport detských ihrísk. Geodeticky sa zameralo 165 ihrísk aj s popisom herných prvkov, zhodnotením ich stavu a návrhom opatrení.

Množstvo z nich malo 45 – 50 rokov a už nespĺňalo bezpečnostné požiadavky aktuálne platných právnych noriem. Od jesene 2020 do jesene 2021 sme na 165 detských ihriskách odstránili 83 starých, už nevyhovujúcich prvkov, vrátane mobiliáru. „Veľmi často sme sa napríklad venovali hojdačkám, kde sme vymieňali pevné oceľové závesy za reťazové alebo sme pomerne často odstraňovali oceľové herné prvky, pod ktorými bol betónový povrch,“ povedal Ján Cingálek z Mestského hospodárstva a správy lesov.

Naopak, 283 prvkov, vrátane mobiliáru sa opravilo alebo zrenovovalo tak, aby vyhovovali bezpečnostným kritériám.

Na viacerých ihriskách boli umiestnené aj nové herné prvky – napríklad na sídlisku Juh na Halalovke (pri Slameňáku) pribudla lezecká stena a väčšia sieťová hojdačka. Úplne nové veľké detské ihrisko má vnútroblok za Magnusom na Sihoti. Vzniklo v rámci revitalizácie celého tamojšieho verejného priestoru.

Šmýkačky a vodná, či zvuková hra je pre deti od jari minulého roka k dispozícii v átriu pod mestskou vežou v centre mesta. Nové príležitosti na zábavu majú deti aj v Čerešňovom sade v lesoparku Brezina a tiež vo vynovenom vnútrobloku Východná na najväčšom sídlisku Juh.

Radnica pokračuje v obnove ihrísk

V tomto roku pôjdu investície do ihrísk na uliciach Obchodná, Šmidkeho a Západná. Nové detské ihrisko vybudujú vo vnútrobloku Slimáčik (ul. M. Turkovej) na sídlisku Sihoť. Aktuálne sa čaká na výsledok kontroly po ukončení verejného obstarávania. Predpokladaný začiatok prác je na jar.

Na rozhodnutie o poskytnutí eurofondov na revitalizáciu detského ihriska Považská stále radnica čaká. Nasledovať bude verejné obstarávanie.

Kompletná rekonštrukcia čaká aj ihrisko Pádivec – tiež na Sihoti, v najbližších týždňoch mesto predloží žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku. V tomto prípade sa počíta s investíciou okolo 800 tisíc eur.

Obnoviť plánujú aj bývalé ihrisko Opavia neďaleko ZŠ, Dlhé Hony. Tu však ešte nie je ukončený povoľovací proces.

V prípravných procesoch je aj výstavba dopravného ihriska Karpatská a revitalizácia Hviezdoslavovej ulice, v rámci ktorej priamo v centre mesta pribudnú viaceré herné prvky. Pracuje sa aj na príprave revitalizácia Soblahovskej ulice, kde sú navrhnuté aj detské ihriská, športoviská a workout, a tiež je pripravovaná revitalizácia ul. 1 mája, ktorej súčasťou budú aj herné prvky a športovisko.

Postupne chce teda radnica revitalizovať ďalšie verejné plochy, ktorých súčasťou budú aj návrhy nových ihrísk a športovísk pre všetky vekové kategórie tak, aby spĺňali nielen prísne bezpečnostné kritériá, ale aj vysoké požiadavky na estetické, environmentálne, či sociálne aspekty. 

 

DSC_9133-2048x1365.jpg

 

DSC_6713-2048x1365.jpg

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2019
Uzavreté detské ihriská mesto opravilo a opäť slúžia deťom
Štyri detské ihriská, ktoré pre zlý technický stav muselo mesto opraviť, sú opäť otvorené a prístupné verejnosti. Rekonštrukcia trvala 21 dní a vyžiadala si 76 tisíc eur.
viac
16.03.2021
Obec pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého mlyna
Obec Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého vodného mlyna, koronakríza práce neovplyvnila. Povedal to starosta obce Anton Medvec. Doposiaľ chátrajúce priestory majú slúžiť na kultúrno-spoločenské účely.
viac
10.01.2022
Stavbu komunitného centra zabrzdili verejné obstarávania
V poradí tretie verejné obstarávanie na prestavbu bývalého obecného úradu na komunitné centrum vypísali v uplynulých týždňoch v Senohrade v okrese Krupina.
viac
07.02.2022
Samospráva Handlovej zabezpečí výstavbu jaslí za viac ako 346 000 eur
Samospráva Handlovej zabezpečí výstavbu zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov. S prvými prácami začal vybraný dodávateľ v závere minulého roka, investíciu za viac ako 346 000 eur financuje mesto z Integrovaného regionálneho operačného programu. Nové zariadenie prepojí dve generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %