Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.10.2019 02:05

Cezhraničný projekt vyvrcholí detskou konferenciou v Bytči


Ilustračný výrez plagátu


Prezentovať tradičné i súčasné podoby spracovania textilu je cieľom cezhraničného projektu, ktorý od mája realizujú Žilinský samosprávny kraj, Oravské kultúrne stredisko a Klub športu a kultúry vo Vlčnove. Vyvrcholením bude detská vzdelávacia konferencia.


 Informoval o tom riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.       

Deti si počas prvých dvoch aktivít, ktoré sa uskutočnili v júli v Malatinej a v septembri vo Vlčnove na Morave, vyskúšali výrobu textilných hračiek od ich vystrihnutia, naplnenia, potlače až po zošitie. „Každý odchádzal s vlastnou hračkou i s výučným listom. Zoznámili sa aj s predvádzanými remeslami a tvorbou folklórnych súborov,“ načrtol Žabenský.

Ďalšou aktivitou projektu bude detská vzdelávacia konferencia v Sobášnom paláci v Bytči 7. októbra, ktorá je určená pre vyššie ročníky základných škôl. „Cieľom konferencie i celého projektu je aktívne predstaviť podoby a premeny spracovania tradičného textilu, jeho tvorivé využitie a prezentáciu v súčasnosti. Zámerom realizátorov je vzdelávať a motivovať mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú pre výber strednej školy, vybrať si tradičné remeslo ako svoje budúce povolanie a nadviazať tak na bohatú tradíciu ľudovoumeleckej tvorby,“ doplnil.       Súčasťou konferencie budú praktické ukážky spracovania textilu s možnosťou vyskúšať si technologické postupy. V rámci tvorivého stretnutia odznejú príspevky odborníkov a deťom predstavia vzdelávací videofilm a pracovný zošit, ktorý podľa Žabenského nájde uplatnenie na hodinách regionálnej výchovy.       

Projekt s názvom Kde bolo, tam bolo, v krajine modrotlače je podporený z Fondu malých projektov, programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovensko - Česko 2014-2020.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2017
Turiec očami detí II.
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK pripravilo pre deti predškolského veku projekt pod názvom Turiec očami detí II. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.
viac
17.12.2019
Cezhraničný projekt pomôže pri onkologickej liečbe detí na Ukrajine
Na pomoc deťom s onkologickými ochoreniami a ich rodinám je zameraný dvojročný slovensko-ukrajinský projekt. S finančnou podporou z eurofondov je prioritne smerovaný na Zakarpatskú oblasť na Ukrajine.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
01.02.2024
Život včiel priblíži deťom nový environmentálny projekt
Deti z vybraných základných škôl (ZŠ) na území Partizánskeho sa budú môcť zblízka zoznámiť so životom včiel. Umožní im to nový environmentálny projekt Včely na školách, v rámci ktorého budú mať školy k dispozícii štyri úle, z toho jeden bude transparentný. Informoval o tom primátor Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %