Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.02.2024 11:55

Centrálny informačný systém štátnej služby má riešiť samostatný zákon


Ilustračná snímka (Shutterstock)


Centrálny informačný systém štátnej služby by mal byť komplexne dobudovaný a upravený na základe samostatného zákona. Vyplýva to z návrhu zákona o centrálnom informačnom systéme štátnej služby a o zmene a doplnení zákona o štátnej službe, ktorý v utorok posunuli poslanci NR SR do druhého čítania.


Úrad vlády (ÚV) SR ako predkladateľ materiálu pripomenul, že v súčasnosti je spustená pilotná prevádzka časti centrálneho informačného systému štátnej služby, pôvodne rátajúca s postupným zaraďovaním ďalších častí. "Systém je potrebné dobudovať, pričom je potrebné zohľadniť skúsenosti z aplikačnej praxe i legislatívne zmeny," uvádza ÚV. "Modifikácia existujúceho právneho rámca je jednou zo základných podmienok dosiahnutia plnej funkčnosti a spustenia komplexnej prevádzky centrálneho informačného systému," dodáva o úprave, ktorú má zabezpečiť samostatný zákon a súvisiace zmeny v zákone o štátnej službe.         

Podľa navrhovanej úpravy bude centrálny informačný systém naďalej informačným systémom verejnej správy a jeho správcom bude ÚV SR. Centrálny informačný systém bude rozdelený na verejný portál a interný portál. Interný portál bude ďalej rozdelený na moduly a registre. "Rozširuje sa pôvodný obsah systému, rozsah funkcionalít a služieb. Upravuje sa prístup a poskytovanie údajov do centrálneho informačného systému," dodáva ÚV.         

Nový zákon má platiť od júna.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2017
Novinky prichádzajúce od poslancov EP a MŽP SR
Dobrou správou pre napredovanie (aj) s komunálnymi odpadmi sa zdá byť výzva poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).
viac
16.11.2017
MŽP začne budovať nový Informačný systém odpadového hospodárstva
Nový systém odstráni nedostatky súčasného systému nakladania s odpadmi, ako sú napríklad neodsledovateľnosť toku odpadu od jeho vzniku po jeho konečné spracovanie a formálne deklarovanie spracovania odpadu.
viac
02.06.2020
Obce nie sú povinné vypĺňať dotazník
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky doručilo Združeniu miest a obcí Slovenska usmernenie ohľadom informačných systémov verejnej správy z pohľadu základnej služby.
viac
16.08.2022
Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja dostanú nový informačný systém
Všetky štyri knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) získajú nový knižničný informačný systém. Celková investícia je viac ako 50 000 eur, pričom je súčasťou projektu zameraného na využívanie smart riešení. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %