Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.04.2023 07:45

BSK má programové vyhlásenie s cieľmi a prioritami na ďalšie štyri roky


Ilustračná snímka.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) má aj pre toto volebné obdobie vypracované programové vyhlásenie s cieľmi a prioritami na štyri roky. Stanovených má v ňom 83 konkrétnych projektov a opatrení, ktoré majú zvýšiť kvalitu života obyvateľov kraja.


Týkajú sa udržateľnej mobility, životného prostredia, vzdelávania, športu, inovácií, sociálnej a zdravotnej starostlivosti či kultúry a cestovného ruchu, ale aj financovania.

Jeho príprave predchádzal zber dát a analýza. Do procesu boli podľa predsedu BSK Juraja Drobu zapojení všetci kľúčoví aktéri, teda primátori, starostovia a krajskí poslanci, ako aj relevantné inštitúcie a organizácie. "Dokument pomenúva tie najpálčivejšie problémy, ktoré sa nášho kraja bytostne dotýkajú. Programové vyhlásenie predstavuje nielen dôležité priority, ale deklaruje tiež ochotu spolupracovať," skonštatoval Droba.

V oblasti udržateľnej mobility je jednou z najväčších priorít zvýšenie podielu verejnej dopravy na celkovom objeme prepravy osôb. V oblasti cestnej dopravy deklaruje snahu pokračovať v príprave a výstavbe obchvatu obcí Malokarpatska.

Za jednu z najvýznamnejších aktuálnych výziev považuje kraj zmenu klímy. Okrem znižovania jej dôsledkov sa chce zamerať aj na rozšírenie a modernizáciu kanalizačnej siete či akceleráciu odstraňovania environmentálnych záťaží.

V oblasti vzdelávania, športu a inovácií sa kraj chce sústrediť na budovanie stredoškolských kampusov či modernizáciu centier odborného vzdelávania a prípravy. Pokračovať chce v projektoch transformácie a deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb, ako aj vo výstavbe špecializovaného zariadenia pre deti a dospelých s diagnózou poruchy autistického spektra. Zamerať sa plánuje taktiež na zvýšenie atraktivity zriaďovania ambulancií všeobecných a detských lekárov.

V oblasti kultúry a cestovného ruchu bude pokračovať v rozvoji a obnove národných kultúrnych pamiatok vo svojom vlastníctve. Pozornosť chce venovať aj turistickej infraštruktúre a rozvoju tematických ciest. V neposlednom rade sa chce zamerať aj na financovanie a komplexný rozvoj regiónu, otvoriť chce napríklad diskusiu o existujúcom systéme a kritériách financovania miestnych a regionálnych samospráv.

BSK mal programové vyhlásenie schválené aj v uplynulom volebnom období. Obsahovalo viac ako 100 najdôležitejších cieľov, ktoré každoročne vedenie kraja odpočtovalo. Ku koncu volebného obdobia hlásil kraj úplné alebo aspoň čiastočné splnenie 70 cieľov, ďalších 19 bolo v realizácii a päť v príprave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Dominovali prípravy 27. snemu ZMOS a tézy pre programové vyhlásenie vlády SR
Štrbské Pleso – 6. apríl 2016 - Predseda ZMOS Michal Sýkora zvolal 6. rokovanie Rady ZMOS. Uskutočnilo sa 5. a 6. apríla 2016 v Štrbskom Plese. Dvojdňový program rokovania tvorilo 21 bodov, medzi ktorými dominovali prípravy 27. snemu ZMOS a tézy pre programové vyhlásenie vlády SR 2016 - 2020.
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
12.08.2020
Navrhnite osobnosti na Ocenenia bratislavskej župy 2020
Bratislavský samosprávny kraj otvára možnosť navrhnúť výnimočné osobnosti na získanie Ocenenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Nominácie môžu podať obyvatelia kraja, občianske združenia či iné organizácie so sídlom v Bratislavskom kraji. Uzávierka návrhov na kandidátov je 30. septembra.
viac
06.10.2023
Vyhlásenie ZMOS k daňovej prognóze na roky 2024-2026
Daňové prognózy pre samosprávy sú neprijateľné. Znamenajú zánik služieb pre občanov. Požadujeme „biely rozpočet“, v ktorom bude návrh na financovanie miest a obcí v roku 2024, ktorý bude reagovať na daňový výpadok dane z príjmov fyzických osôb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %