Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
30.07.2022 07:55

Bratislavské korunovačné dni


Program podujatia


Na tri dni sa Bratislava vráti v čase a znova sa stane Prešporkom. V niekdajšom uhorskom hlavnom a korunovačnom meste znova ožije vznešená minulosť. Príďte sa potešiť neobyčajným zážitkom, ktorý nájdete len v metropole Slovenska.


Počas Bratislavských korunovačných dní sa môžete spolu preniesť do obdobia korunovácií významných panovníkov. Čaká vás korunovačný sprievod a bohatý program. Okrem toho sa môžete vydať na historické pochôdzky mestom.

Korunovačný sprievod

Korunovačný sprievod sa po skupinovom fotografovaní historických skupín s kulisou hradu, ktoré ho budú tvoriť, vydá na svoju púť v sobotu 30. júla o jednej popoludní. Vyberie sa z Bratislavského hradu na Hlavné námestie, kam dorazí približne o druhej popoludní.

V korunovačnom sprievode môžete sledovať jednotlivých kráľov, ktorých v Bratislave v minulosti korunovali, spolu s ich dobovým sprievodom, zatiaľ čo kráľ Ferdinand IV. pôjde na koni aj so svojou suitou na čele sprievodu. V sprievode bude pred korunovačnými klenotmi kráčať aj duchovenstvo na čele s arcibiskupom.

Postupne tak uvidíte vývoj odevu, zbroje a odevných doplnkov v čase. Počas celého sprievodu vám bude na Hlavnom námestí herold prinášať informácie o historických súvislostiach korunovácií. Len čo sa ukáže sprievod, predstaví aj jeho jednotlivé zložky.

Korunovačné prísahy

Súčasťou uhorského korunovačného rituálu boli aj dve prísahy: „korunovačná prísaha“  a „prísaha krajine“.  Korunovačná prísaha pozostávala z aktu, keď kráľ vzopäl svojho žrebca na zadné nohy a korunovačným mečom mávol na štyri svetové strany, aby dokladoval, že je pripravený brániť krajinu proti nepriateľom, nech by prišli odkiaľkoľvek. Tento akt si budete môcť vychutnať nielen na Hlavnom námestí, ale neskôr aj na Tyršovom nábreží, kde kráľ vykoná obrad rituálneho boja s nepriateľmi.

Prísahou krajine sa zaväzuje, že bude rešpektovať a ctiť zákony krajiny, zvykové právo a všetky dovtedy udelené výsady, či už jednotlivcom, alebo spoločenstvám. V zmysle Zlatej buly Ondreja II. porušenie tejto prísahy oprávňovalo obyvateľov kráľovstva povstať proti kráľovi so zbraňou v ruke. Aj preto bolo v dejinách Uhorska také množstvo stavovských povstaní.

Rytiersky turnaj

Prirodzenou súčasťou korunovačných slávností boli aj rytierske turnaje. Na Tyršovom nábreží sa preto o pol šiestej popoludní odohrá jeho stredoveká verzia. Ešte pred jeho začiatkom sa budete môcť pokochať sokoliarskymi vystúpeniami a šermiarskymi duelmi. Predstavia vám rytieri zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Po šiestej začne samotný turnaj v stredovekom štýle. Budete môcť sledovať aj obrad korunovačnej prísahy, pri ktorom kráľ mávne mečom na všetky štyri svetové strany.

Autor: Zdroj: visitbratislava


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2018
Novinkou bratislavských korunovácií bude detský korunovačný sprievod
Aj tento rok bude hlavné mesto organizovať jedno z najtradičnejších podujatí – Bratislavské korunovačné dni. Tohtoročnou novinkou je detský korunovačný sprievod, do ktorého sa môžu deti zapojiť a aspoň na jeden deň sa stať princeznou či princom.
viac
05.11.2020
Mesto zrevitalizuje okolie pamätníka obetiam extrémizmu
Hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) pripravili projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.
viac
26.06.2021
V hlavnom meste sa začali Bratislavské mestské dni
V hlavnom meste sa opäť začali Bratislavské mestské dni (25. - 27. 6.). Podujatie otvára brány 18. ročníka pre zlepšujúcu sa pandemickú situáciu, obvykle sú organizované v apríli.
viac
27.07.2023
Hlavné mesto si opäť pripomenie slávne korunovačné časy
Bratislava sa na tri dni vráti v čase a znova sa stane Prešporkom. Slávne korunovačné časy hlavného mesta priblížia obyvateľom i návštevníkom Bratislavské korunovačné dni (28. - 30. 7.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %