Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
27.07.2023 11:40

Hlavné mesto si opäť pripomenie slávne korunovačné časy


Ilustračná snímka.


Bratislava sa na tri dni vráti v čase a znova sa stane Prešporkom. Slávne korunovačné časy hlavného mesta priblížia obyvateľom i návštevníkom Bratislavské korunovačné dni (28. - 30. 7.).


Trojdňový historický festival je zameraný na rodiny s deťmi, na svoje si prídu aj fanúšikovia mobilných aplikácií. Viacero podujatí sa uskutoční v Katedrále svätého Martina, kde bude vystavená replika uhorskej koruny.

Na takmer 300-ročnú korunovačnú históriu hlavného mesta poukázal na stredajšej tlačovej konferencii predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board (BTB) Vladimír Grežo. "Prešporčania, Bratislavčania, ale aj Slováci na to môžu byť hrdí, pretože v tom čase sa veľa krásnych a zaujímavých vecí udialo," poznamenal organizátor festivalu. Návštevníci si užijú slávnosť historického korunovačného sprievodu, rytierske skupiny im ukážu svoje umenie na Bratislavskom hrade a Hlavnom námestí, predvedú aj techniky sokoliarskeho lovu z konského chrbta, ukážky lovu dravcov a loveckých plemien psov. Diváci sa môžu naučiť tancovať aj tance z obdobia renesancie. Pripravené sú bezplatné prehliadky mesta spojené s korunováciami, výstava fotografií v Martineu či organový koncert v Katedrále sv. Martina.

Hlavný sobotný program sa začne o 15.00 h, keď slávnostný 200-členný korunovačný sprievod vyrazí z Bratislavského hradu, prejde uličkami Starého Mesta až na Hlavné námestie. Tam sa o 16.00 h začne program venovaný korunovácii Leopolda I.

Ako informoval Grežo, tento rok sa do organizácie korunovačných dní zapája aj veľvyslanectvo Španielska v Bratislave. V rámci programu pripomenú umelci tancom a príbehmi život Márie Španielskej, manželky cisára a kráľa Maximiliána II. Habsburského.

Katedrála svätého Martina, kedysi korunovačný kostol uhorských panovníkov, bude počas festivalu centrom viacerých podujatí. V sobotu a nedeľu tam bude možné obdivovať vernú kópiu uhorskej kráľovskej koruny.

Organizátori avizujú viacero nových aktivít pre rodiny s deťmi. Deti môžu absolvovať špeciálne detské prehliadky s Pátračom Tinom, vytvoriť si svoj rodinný erb na tvorivých dielňach v Bibiane alebo si pozrieť bábkové divadlo. Zaujať ich môžu aj ukážky historických remesiel (kníhviazačstvo, pečatenie listín). Spolu s dospelými sa môžu previezť na historickom drevenom kolotoči alebo si vyraziť vlastnú mincu.

Počas celého víkendu bude pre všetkých voľne prístupná nová šifrovacia hra s názvom Príbeh ukradnutej koruny. Hru si môže zahrať ktokoľvek nachádzajúci sa v centre mesta s mobilným telefónom pripojeným na internet.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2021
V hlavnom meste sa začali Bratislavské mestské dni
V hlavnom meste sa opäť začali Bratislavské mestské dni (25. - 27. 6.). Podujatie otvára brány 18. ročníka pre zlepšujúcu sa pandemickú situáciu, obvykle sú organizované v apríli.
viac
15.07.2022
Hlavné mesto si opäť pripomenie svoju korunovačnú minulosť
Hlavné mesto si opäť pripomenie svoju korunovačnú minulosť. Obyvateľom i návštevníkom ju priblížia Bratislavské korunovačné dni (29. – 31. 7.).
viac
03.04.2023
Novým podujatím kultúrneho leta budú Hlohovské organové dni
Do mapy festivalov organovej hudby sa tento rok vpíše nové podujatie Hlohovské organové dni.
viac
11.04.2023
Predposledný aprílový víkend bude patriť mestským dňom
Predposledný aprílový víkend (22. - 23. 4.) bude v hlavnom meste patriť tradičným Bratislavským mestským dňom. Pri príležitosti Dňa svätého Juraja (24. 4.) mesto opäť symbolicky otvorí svoje brány obyvateľom i návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %