Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.02.2016 09:00

Bojnice si tento rok pripomínajú 650 rokov od udelenia mestských privilégií


Bojnický zámok je symbolickou dominantou mesta. (Foto: tasr)


Všetky podujatia v meste sa v tomto roku budú konať v duchu tohto výročia. Informoval o tom prednosta Mestského úradu v Bojniciach Daniel Palacka.


Bojnice boli prvou obcou na území dnešnej hornej Nitry, ktoré získali na základe krupinského práva mestské privilégiá. Udelil im ich uhorský kráľ Ľudovít I. Veľký z Anjou 22. februára 1366, a to na žiadosť bojnického kastelána Jána Gileta. "Počas tohto roka sa tak všetky podujatia budú niesť v znamení 650. výročia udelenia mestských privilégií a aj 50. výročia znovuudelenia štatútu mesta, ktoré bolo Bojniciam priznané v roku 1966, pri príležitosti 600. výročia udelenia mestských práv," uviedol primátor Bojníc František Tám.

Mesto otvorí oslavy úvodnými podujatiami, a to v piatok 26. februára. Vo veľkej sále kultúrneho centra to bude dopoludnia galaprogram pre základnú školu s materskou školou Prechádzka časom, popoludní vo vestibule centra zase vernisáž výstavy fotografií z Klubu priateľov histórie Bojníc pod názvom Stopy času v Bojniciach. Už pre širokú verejnosť sa večer vo veľkej sále bude konať galaprogram Prechádzka časom, v ktorom budú účinkovať domáce súbory a jednotlivci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %