Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
20.03.2024 01:00

BBSK pripravuje rekonštrukciu budovy Novohradského múzea a galérie


Snímka zdroj: muzeum.sk


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce zrekonštruovať historickú budovu v centre Lučenca, ktorá je sídlom Novohradského múzea a galérie (NMG). Projekt za vyše 800-tis. eur má byť zameraný aj na debarierizáciu kultúrnej inštitúcie.


Rekonštrukcia budovy NMG má spočívať vo výmene strechy, zateplenia a vybudovania výťahu v dvorovej časti objektu.  Uviedla to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.  "Tým najdôležitejším benefitom bude bezbariérový prístup na prvé poschodie do výstavných priestorov. Expozícia sa tak stane dostupnou aj pre návštevníkov s fyzickým hendikepom," skonštatovala Štepáneková.         

Celkové náklady na realizáciu projektu na základe vypracovanej projektovej dokumentácie predstavujú viac ako 800-tis. eur, investíciu plánuje BBSK hradiť z vlastných zdrojov. V súčasnosti kraj pracuje na získaní všetkých povolení, ktoré sú súčasťou verejného obstarávania.         

"V pláne je zrealizovať uvedenú investíciu v priebehu letných mesiacov od júla do septembra, ale všetko bude závisieť od zrealizovaného verejného obstarávania a podpisu zmluvy s víťazným uchádzačom," priblížila hovorkyňa kraja.         

NMG v súčasnosti vo svojich zbierkach eviduje viac ako 30.000 kusov zbierkových predmetov, špecializuje sa na dejiny Novohradu a remeselnú tradíciu regiónu. Meštiansky dom v centre Lučenca, v ktorej múzeum sídli, pochádza zo začiatku 19. storočia a v minulosti slúžil aj ako župný súd.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Aj v tomto roku bude v Slovenskej národnej galérii bezplatný vstup
V tomto roku Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnej a inej činnosti napriek obmedzeným podmienkam z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
25.05.2021
BBSK prichádza s výnimočným MÚZPAS-om
Do štyroch múzeí a jednej galérie v Banskej Bystrici a okolí sa počas tejto sezóny dostanú návštevníci za zvýhodnenú cenu a prostredníctvom jedinej vstupenky. Atraktívny MÚZPAS pripravil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spolupráci s OOCR Stredné Slovensko a Mestom Banská Bystrica.
viac
13.05.2023
Na vstup do múzeí a galérií v B. Bystrici a Zvolene postačí jedna vstupenka
Na Noc múzeí a galérií, ktorá bude v sobotu (13. mája), sa pripravuje aj päť múzeí a galéria v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %