Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
12.06.2023 08:25

BBSK chce znížiť energie v niektorých sociálnych aj kultúrnych zariadeniach


Ilustračná snímka: (tasr).


O príspevok z plánu obnovy na zníženie energetickej náročnosti troch svojich budov chce žiadať Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Zámer schválili na ostatnom rokovaní zastupiteľstva vo Zvolene krajskí poslanci.


"V prípade Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene ide o žiadosť v sume 3,2 milióna eur, pričom predpokladaná primárna energetická úspora je viac ako 60 percent," uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

V rámci pripravovaného projektu počítajú s kompletnou výmenou okien a dverí za izolačné. Zatepliť by chceli aj severnú fasádu, ktorá nie je podľa BBSK pamiatkovo chránená. Zmena by sa týkala aj formy vykurovania a obnovy i modernizácie osvetlenia divadla. Poslednou väčšou rekonštrukciou prešiel objekt divadla pred takmer 30 rokmi.

V prípade Domova dôchodcov a Domova sociálnej starostlivosti Kremnica bude kraj žiadať o 992 000 eur, pričom po rekonštrukcii by sa mala energetická náročnosť znížiť o 76 percent. "V prípade Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci budeme žiadať o 600 000 eur s predpokladaným dosahom na zníženie prevádzkových nákladov primárnej energie o 42 percent," doplnila hovorkyňa.

Kraj momentálne čaká na kladné stanoviská príslušných štátnych orgánov k spracovanej projektovej dokumentácii a finalizuje žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2021
BBSK upratal vo svojom majetku, prišiel s jasným plánom pre nevyužívané budovy
Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na svojom utorkovom (11. 5.) zastupiteľstve prijali strategický dokument, ktorý hovorí o nakladaní s nevyužívaným majetkom. Dôraz kladie na jeho využitie pre verejnoprospešný účel, odpredaj do súkromných rúk má byť až poslednou možnosťou.
viac
29.07.2022
O financie na obnovu verejných budov je možné žiadať od 1. augusta
O financie na obnovu verejných, historických a pamiatkovo chránených budov z Plánu obnovy a odolnosti je možné žiadať od 1. augusta. Premiér Eduard Heger o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
10.11.2022
Kraj získal na rozvoj NP Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur
Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur.
viac
14.09.2023
Rozvojová agentúra obnoví Coburgovský park, získala na to vyše 845-tis. eur
Coburgovský park v Pohorelskej Maši, časti obce Pohorelá, ktorý je súčasťou vznikajúcej kultúrnej trasy Coburgovská železná cesta, sa dočká revitalizácie. Projekt realizuje Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá na tento účel získala vyše 845.000 eur z plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %