Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
14.09.2023 03:10

Rozvojová agentúra obnoví Coburgovský park, získala na to vyše 845-tis. eur


Ilustračná snímka TASR


Coburgovský park v Pohorelskej Maši, časti obce Pohorelá, ktorý je súčasťou vznikajúcej kultúrnej trasy Coburgovská železná cesta, sa dočká revitalizácie. Projekt realizuje Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá na tento účel získala vyše 845.000 eur z plánu obnovy.


Svoje zámery v stredu priblížila priamo v historickom prírodno-krajinárskom parku na Horehroní.         

"Našim plánom je oživiť park a vrátiť mu slávu, ktorú mal za čias Coburgovcov. Obnovíme značne zničený mobiliár, oživíme zeleň, ktorá je síce pomerne zachovalá, ale my sa chceme sústrediť na zachovanie biodiverzity. Veľmi citlivo pristupujeme k jednotlivým opatreniam aj v súvislosti s opatreniami na zmenu klímy. Treba vybudovať nové chodníky, oddychové zóny, informačné a navigačné prvky. Parku vrátime život, aby pritiahol ľudí, turistov, domácich obyvateľov," priblížila riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.         

Zmluvu s ministerstvom životného prostredia uzavreli na jar tohto roka a potrvá tri roky. Zámerom je tiež viac spropagovať toto prostredie a samotnú lokalitu na Horehroní.         

Pohorelská Maša bola kedysi sídlom Pohorelského železiarskeho komplexu, ktorý vlastnila aristokratická rodina Coburgovcov. Vybudovali ho v anglickom prírodno-krajinárskom záhradnom slohu. Kedysi bol pýchou botaniky a prírodných hodnôt. Preteká ním rieka Hron.         

"Tento park bol atraktívny nielen pre aristokraciu, ale lákal i návštevníkov z okolia Horehronia. Využívali ho na oddych, voľnočasové aktivity a rôzne stretnutia. Najvýraznejšie obdobie jeho slávy, krásy a jedinečnosti sa viaže na 19. storočie. Stretávali sa tam Coburgovci a aristokrati, ktorí boli s nimi v obchodnom spojení, a, samozrejme, ich rodinní príslušníci. Park sa stane súčasťou Coburgovskej železnej cesty, ktorá prepojí prírodné krásy, históriu a kultúru na jednom mieste. V jeho revitalizácii sme videli obrovský potenciál na to, aby sme z neho vytvorili atraktívne miesto pre aktivity cestovného ruchu," zdôraznila Pálková.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2020
S pomocou kraja získali obce na svoje projekty už viac ako milión eur
Od polovice minulého roka ponúka Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja službu písania projektov pre malé obce. S jej pomocou sa už samosprávam podarilo získať viac ako milión eur na päť projektov, ďalšie sú v procese schvaľovania.
viac
21.07.2020
Na tajch Klinger sa vracia plaváreň ako kedysi
Na jednom z najvyhľadávanejších banskoštiavnických tajchov Klinger vzniká historická plaváreň ako kedysi. Tzv. plaváreň s dreveným mólom bola na tajchu vybudovaná ešte v polovici 19. storočia, funkčná bola až do 70. rokov 20. storočia.
viac
09.12.2020
BBSK vyzval farmárov, aby dodávali lokálne potraviny pre jeho zariadenia
Základné suroviny, ktoré je možné dopestovať či vyrobiť v slovenských podmienkach, plánujú zariadenia v pôsobnosti župy odoberať od lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov.
viac
12.06.2023
BBSK chce znížiť energie v niektorých sociálnych aj kultúrnych zariadeniach
O príspevok z plánu obnovy na zníženie energetickej náročnosti troch svojich budov chce žiadať Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Zámer schválili na ostatnom rokovaní zastupiteľstva vo Zvolene krajskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %