Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.05.2016 11:31

Autorský zákon a samospráva


Ilustračná snímka: (st).


Mestá a obce využívajú na kultúrnych a spoločenských podujatiach rôzne autorské diela. V tejto súvislosti sú povinné dodržiavať autorský zákon.


V tejto súvislosti je potrebné uviesť niekoľko dôležitých informácií, ktoré uľahčia orientáciu samospráv pri uzatváraní zmlúv o používaní autorských diel, čo vyplýva z autorského zákona, čím predídu nedorozumeniam v spolupráci s organizáciami kolektívnej správy v zmysle autorského zákona č. 185/2015 Z. z.

V prípade používania obecného rozhlasu, ak je súčasťou „hlásení“ aj hudba, je v zmysle zákona č. 185/2015 Z. z., Autorský zákon, potrebné vysporiadať práva autorov, výkonných umelcov a výrobcov zvukových záznamov (prostredníctvom uzatvorenia licenčnej zmluvy s organizáciami kolektívnej správy). Ide o použitie predmetov ochrany (diel, umeleckých výkonov, zvukových záznamov) verejným prenosom, resp. technickým predvedením.

Licenčnú zmluvu je v tomto prípade potrebné uzatvoriť s nasledovnými organizáciami kolektívnej správy:

- SOZA, Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam, SLOVGRAM, nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov, OZIS, ochranné združenie interpretov Slovenska.

- SLOVGRAM, nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov,

- OZIS, ochranné združenie interpretov Slovenska.

SOZA vykonáva kolektívnu správu práv k hudobným dielam. SLOVGRAM zastupuje nositeľov práv k umeleckým výkonom, zvukovým a zvukovo-obrazovým záznamom. OZIS vykonáva kolektívnu správu práv k umeleckým výkonom a zvukovým záznamom. Aj keď OZIS aj SLOVGRAM zastupujú výkonných umelcov (a výrobcov zvukových záznamov), nejde o totožných výkonných umelcov (výrobcov zvukových záznamov). Od 1. 1. 2016 vykonáva OZIS a SLOVGRAM spoločný výber (= jedna licenčná zmluva).

Bližší výklad je k dispozícii na webovej stránke spravovanej Ministerstvom kultúry SR: http://goo.gl/y2pMMD.

V prípade organizovania verejných kultúrnych podujatí so „živou hudbou“ ide o verejné vykonanie diela (živé predvedenie) v zmysle autorského zákona. V tomto prípade je potrebné vysporiadať práva autorov hudobných diel prostredníctvom uzatvorenia licenčnej zmluvy so SOZA. V prípade, že ide o živé predvedenie dramatického diela, choreografie (napr. hudobno-tanečné vystúpenie) je potrebné uzatvoriť licenčnú zmluvu aj s LITA.

Bližší výklad je k dispozícii na webovej stránke spravovanej Ministerstva kultúry SR: http://goo.gl/yl8uRA.

Autor: (kal)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2017
Zatváranie detských jaslí nehrozí
Novela jasličkového zákona nespôsobí poskytovateľom týchto služieb problémy. Naopak, počet registrovaných jaslí by mal rásť. Uviedol to štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike.
viac
04.09.2019
Starostovia a primátori pred parlamentom: Návrh zákona poškodzuje samosprávy
Zástupcovia samospráv dnes vyzvali poslancov a poslankyne NR SR, aby zamietli návrh zákona z dielne poslaneckého klubu Most-Híd, ktorý okliešťuje príjmy miest, obcí a krajov až o €149 miliónov.
viac
22.04.2020
Samosprávy doplácajú na chod základných škôl milióny eur
Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Zdenko Krajčír v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV konštatoval, že najväčšie problémy spôsobujú časté zmeny v legislatíve a financovanie.
viac
26.03.2022
Mestá a obce by mohli vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb
Mestá a obce by mohli vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb. Vyplýva to z návrhu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorý posunulo plénum Národnej rady SR do druhého čítania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %