Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
21.02.2022 08:45

Archeopark pod hradom by mal byť hotový do jesene


Hrad Šariš. Snímka:TASR


Archeopark, ktorý vznikne pod hradom Šariš vo Veľkom Šariši, by mal byť dokončený do jesene. Mesto projekt realizuje v rámci cezhraničnej spolupráce s ukrajinským mestom Rakoshyno.


Ako uviedol primátor Veľkého Šariša Viliam Kall, ide o stavbu, ktorá si vyžiada takmer 480.000 eur a mesto sa podieľa päťpercentným spolufinancovaním.      

"Vzniknú tam typické, prevažne drevené stavby, ktoré budú prezentovať štýl a spôsob života v stredoveku s odkazom na typický sedliacky dom. Bude poukazovať aj na prípravu stravy, spôsob bývania, starostlivosť o domáce zvieratá a podobne. Ukáže nám, aký bol život v podhradí v určitom časovom období. Budeme to orientovať na stredovek. Očakávame, že stavebné práce sa začnú do dvoch mesiacov a budú ukončené do jesene," povedal pre TASR Kall. Archeopark mali podľa jeho slov v pláne vybudovať už dlhšie.      

"Chceli sme pripraviť ako keby nadstavbu hradu Šariš. Je k nemu potrebné absolvovať viac ako kilometrovú trasu, takže sme chceli pripraviť aj nejaký prvok v podhradí. Práve archeopark dáva jasný odkaz, že tu bolo silné podhradie. Ide o ďalší prvok cestovného ruchu, ktorý má pritiahnuť ďalších ľudí, turistov, ktorí možno nevyjdú k hradu," dodal Kall.      

Ako povedal, ukrajinský partner realizoval výstavbu amfiteátra, v ktorom chce približovať slovanskú kultúru a poukazovať na prepojenosť Zakarpatskej oblasti so Šarišom.          

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2021
Úradníci sa učia, ako lepšie komunikovať s občanmi
Zamestnanci Mestského úradu vo Veľkom Šariši, v Sabinove a v Lipanoch sa učia, ako zlepšiť komunikáciu s klientmi a ako zvládať náročné situácie v práci.
viac
27.06.2022
Vo Veľkom Šariši pribudne nová cykloalej za 719 000 eur
Vo Veľkom Šariši prebiehajú stavebné práce súvisiace s vybudovaním novej cykloaleje. Jej trasa povedie cez bývalý mlynský náhon. Začínať bude na Jarkovej ulici a končiť na ulici Mlynská.
viac
06.03.2023
Archeopark pod hradom priblíži život ľudí v stredoveku
Mesto Veľký Šariš dokončuje práce na archeoparku, ktorý vznikne pod hradom Šariš. Projekt by mal byť ukončený v apríli a sprístupniť ho chcú prvý májový víkend počas otvorenia hradnej sezóny.
viac
09.03.2023
Mesto chce v miestnej časti Kanaš vybudovať novú materskú školu
Mesto Veľký Šariš chce v miestnej časti Kanaš vybudovať novú materskú školu. Súčasná, ktorá je v meste, kapacitne nepostačuje. O financie sa chcú uchádzať z plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %