Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
18.08.2023 11:40

Archeologické nálezy z Liptova z posledných rokov ukážu verejnosti v septembri


Ilustračná snímka: (tasr).


Archeologické nálezy z Liptova z posledných rokov ukážu verejnosti v septembri na výstave v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva. Informovala o tom Eva Mauritzová z múzea.


Výstava je prezentáciou archeologických nálezov zo siedmich lokalít, objavených a sčasti preskúmaných v posledných rokoch v okolí Liptovského Mikuláša. "Návštevníci si budú môcť pozrieť depot bronzových šperkov, kamenné nástroje z jednej z prvých poľnohospodárskych osád na Liptove, stopy po stredovekých peňazokazcoch v Nízkych Tatrách, pozostatky dobývania pravekého refúgia z doby železnej na Demänovskej hore a mnoho ďalších zaujímavých predmetov," priblížila Mauritzová.

Dodala, že nebudú chýbať ani informácie o ľuďoch, ktorí obývali Liptov pred tisíckami rokov.

Výstava je výsledkom spolupráce viacerých inštitúcií, archeologické výskumy zastrešoval Krajský pamiatkový úrad v Žiline. Vernisáž sa bude konať 7. septembra popoludní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Dni bieloruských umelcov na Liptove
Liptov od 8. do 11. novembra 2016 navštívia umelci z Bieloruska. V KÚPEĽOCH LÚČKY budú ľudoví umelci vystavovať umelecké a remeselné diela a zoznámia nás so svojou kultúrou. Vstup na podujatie v Kúpeľnom hoteli Choč je bezplatný.
viac
23.08.2018
Pri výstavbe ČOV v Čereňanoch našli artefakty zrejme z mladšej doby kamennej
Pri výstavbe čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Čereňanoch v okrese Prievidza našli archeológovia viacero artefaktov, ktorých vek odhadujú na niekoľko tisíc rokov. Nálezy teraz budú skúmať, nevylučujú pritom, že v Čereňanoch neskôr môžu objaviť i ďalšie, keďže by malo ísť len o epicentrum nálezu.
viac
08.11.2018
V Hanušovskom kaštieli vystavujú unikátne archeologické nálezy
V dessewffyovskom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavia verejnosti jedinečné a doteraz nezverejnené nálezy z výskumov realizovaných od roku 2013. Tie najvzácnejšie z nich prezentujú na najnovšej výstave pod názvom Archeologické čriepky.
viac
28.04.2022
V múzeu vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov
V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %