Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.11.2018 10:15

V Hanušovskom kaštieli vystavujú unikátne archeologické nálezy


Ilustračná snímka


V dessewffyovskom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavia verejnosti jedinečné a doteraz nezverejnené nálezy z výskumov realizovaných od roku 2013. Tie najvzácnejšie z nich prezentujú na najnovšej výstave pod názvom Archeologické čriepky.


Návštevníci tak môžu obdivovať neolitickú keramiku, sklenený keltský náramok či keramické fajky.

 Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je od roku 2017 súčasťou Krajského múzea v Prešove realizovalo v posledných rokoch množstvo záchranných archeologických výskumov. Novootvorená archeologická výstava obsahuje súbor unikátnych nálezov z lokalít Bardejov, Prešov - Šalgovik, Hanušovce nad Topľou, Fintice, Buzica, hrad Čičva ale aj z historického jadra Prešova.

 „K výnimočným nálezom v historickom centre Prešova určite patrí zaniknutá hrnčiarska dielňa z 18. storočia, ktorá bola objavená na pozemku Šarišskej galérie,“ prezradil autor výstavy a archeológ múzea Mgr. Lukáš Krokker

 Výstava obsahuje aj netradičné nálezy. Jeden z nich, domáca pálenica, pochádza z Bardejova. Našla sa na pozemku domu priamo v historickom centre mesta.

 „Počas výskumu sme objavili sud, v ktorom boli predmety a nástroje používané na výrobu alkoholu. Pravdepodobne si ich tam niekto ukryl v prvej polovici 20. storočia,“ dodáva Krokker.

 V neposlednom rade predstaví múzeum aj artefakty zo Šóšovského kaštieľa v Hanušovciach a z hradu Čičva, na ktorom prebieha výskum od roku 2017. Medzi najzaujímavejšie nálezy patria predmety dennej potreby, vzácny nález časti krúžkového brnenia, guľky do muškiet, keramické fajky ale aj výnimočný súbor sklenených nálezov. Výstava potrvá do konca roka.

 Druhá aktuálna archeologická výstava v Hanušovciach pod názvom Zopár fragmentov navyše predstavuje archeologické nálezy zo starších výskumov múzea a je doplnkom nedávno otvorenej expozície Svet dávnych vekov. Potrvá do júna 2019. Spolu s návštevou Archeoparku Živá archeológia tak Hanušovce poskytujú milovníkom histórie jedinečný pohľad do minulosti.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2018
Návštevníci múzea môžu spoznávať históriu Domaše
Návštevníci hanušovského múzea môžu od utorka spoznávať prírodu Domaše, históriu zaniknutých obcí i výstavby tohto vodného diela, ale aj jeho súčasnosť. Tím pracovníkov pre nich pripravil výstavu pri príležitosti 50. výročia vzniku tejto nádrže, ktorú si verejnosť pripomenula vlani.
viac
23.08.2018
Pri výstavbe ČOV v Čereňanoch našli artefakty zrejme z mladšej doby kamennej
Pri výstavbe čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Čereňanoch v okrese Prievidza našli archeológovia viacero artefaktov, ktorých vek odhadujú na niekoľko tisíc rokov. Nálezy teraz budú skúmať, nevylučujú pritom, že v Čereňanoch neskôr môžu objaviť i ďalšie, keďže by malo ísť len o epicentrum nálezu.
viac
01.03.2019
Poklady, ktoré po stáročiach vydal Váh, sú vystavené v múzeu
Za názvom najnovšej výstavy hlovského Vlastivedného múzea Vylovené z rieky sa skrývajú archeologické nálezy, ktoré vydal Váh pri Hlohovci v priebehu uplynulých tridsať rokov.
viac
28.04.2022
V múzeu vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov
V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %