Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.08.2018 04:05

Pri výstavbe ČOV v Čereňanoch našli artefakty zrejme z mladšej doby kamennej


Ilustračná snímka, zdroj: movurnsa.ga


Pri výstavbe čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Čereňanoch v okrese Prievidza našli archeológovia viacero artefaktov, ktorých vek odhadujú na niekoľko tisíc rokov. Nálezy teraz budú skúmať, nevylučujú pritom, že v Čereňanoch neskôr môžu objaviť i ďalšie, keďže by malo ísť len o epicentrum nálezu.


"Nepredpokladali sme to, ale objavili sme tam archeologickú lokalitu z mladšej doby kamennej, konkrétne neolitu. Predbežne ju datujeme do obdobia 5000 rokov pred Kristom," uviedol v stredu pre TASR František Žák Matyasowszky, generálny riaditeľ Archeologickej agentúry, ktorá výskum v obci realizovala.       

Do Čerenian chodia na stavbu v rámci odkanalizovania obce archeológovia podľa neho kontrolovať všetky výkopové práce skoro rok, dokým neobjavili uvedenú lokalitu, nenašli nič. "Povedal by som, že je to nešťastie pre investora, šťastie pre archeológa, keďže práve na pozemku, kde má byť čistiareň odpadových vôd, teda jediná väčšia stavba, bolo plno archeologických objektov. Prekvapilo nás, že na malej ploche, pár sto metrov štvorcových, sme ich našli vyše 90," priblížil.       

Archeológovia v lokalite objavili tisíce črepov, ktoré budú teraz spracovávať a čistiť. "Unikátom pre nás sú dve malé plastiky, zoomorfné z pálenej hliny, teda podobajúce sa na zvieratá a jedna antropomorfná podobajúca sa na človeka, pravdepodobne na ženskú postavu, inými slovami povedané Venuša," ozrejmil ďalej Matyasowszky. Nálezy by mali podľa neho odborníci spracovávať minimálne asi tri alebo štyri mesiace a spracujú kompletnú výskumnú dokumentáciu.       

Či ide o nález celoslovenského významu, archeológ nevedel jednoznačne potvrdiť. "Nikto nepredpokladal, že je tam neolitická lokalita. Mala vysokú hustotu koncentrácie a nálezy sa budú radiť archeologicky k tým veľmi kratším. Druhá vec je, že sme zistili, že ide len o epicentrum, táto lokalita je v skutočnosti omnoho väčšia. Vykopali sme len časť, ktorá bude bezprostredne zničená stavbou. Ďalšie veci ešte odpočívajú pod zemou, čiže do budúcna to dáva možnosť výskum omnoho rozšíriť na všetky svetové strany," doplnil.       

Vzácne nálezy tešia podľa jeho slov i starostu obce Jána Mokrého. "Som nesmierne rád, že sa u nás našli. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1329, teraz máme dôkaz, že aj 5000 rokov pred Kristom boli Čereňany obývané," skonštatoval pre TASR.       

S prácami na budovaní ČOV v obci už investor pokračuje. "Teraz bude pri výkopových prácach dôkladnejšie skúmať okolie, či niečo nenájde," podotkol Mokrý.       

Obec je do budúcna archeológom ochotná poskytnúť ďalšie pozemky na ich výskum. Archeologický výskum na mieste stavby nariadil Krajský pamiatkový úrad Trenčín - Pracovisko Prievidza.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2019
Poklady, ktoré po stáročiach vydal Váh, sú vystavené v múzeu
Za názvom najnovšej výstavy hlovského Vlastivedného múzea Vylovené z rieky sa skrývajú archeologické nálezy, ktoré vydal Váh pri Hlohovci v priebehu uplynulých tridsať rokov.
viac
08.06.2020
V lokalite Vysielač vo Veľkých Kostoľanoch bývali ľudia už v dobe kamennej
V lokalite Vysielač v obci Veľké Kostoľany vzniká nová obytná štvrť. Jej obyvatelia však nebudú prvými, ktorí si toto miesto vybrali pre život.
viac
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
28.04.2022
V múzeu vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov
V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %