Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.04.2018 09:43

Ambrózyho dni otvoria letnú sezónu v Arboréte Mlyňany


Arborétum Mlyňany, ilustračná snímka zdroj: Vieska nad Žitavou


Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce. Počas víkendu 5. a 6. mája sú pre návštevníkov pripravené vystúpenia hudobných, speváckych a folklórnych skupín, prehliadky parku s odborným výkladom i tvorivé dielne pre deti, informovali pracovníci arboréta.


Vedeckí pracovníci odprezentujú výskumné úlohy riešené v Arboréte Mlyňany a zároveň zoznámia návštevníkov s neobyčajnými zvukmi arboréta. Počas dňa sa predstavia sokoliari, trubači a botanici zo Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici, zručnosť v zdobení medovníkov predvedú žiaci Strednej odbornej školy potravinárskej v Nitre.      

 Arborétum sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska.       

Zrod Arboréta Mlyňany sa viaže k šľachticovi a dendrológovi Štefanovi Ambrózy – Migazzimu, ktorý ho založil v roku 1892. V Mlyňanoch sa mu podarilo vysadiť a pestovať množstvo cudzokrajných drevín a rastlín, ktoré sa postupne aklimatizovali na naše klimatické podmienky. Dendrologickú zbierku neskôr zveľadil český záhradník Jozef Mišák. Ten sa o arborétum staral po odchode zakladateľa a majiteľa.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2017
Cyklosezóna na Liptove začína
„CykloKorytnička“, náučno – relaxačná trasa pre peších turistov, bežcov a cyklistov na horských bicykloch z Ružomberka do Korytnice, otvára cyklistickú sezónu na Liptove už najbližšiu sobotu. Organizátori pripravili na tento deň hromadnú jazdu.
viac
20.04.2018
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Už tento víkend sa na Čachtickom hrade oficiálne otvorí letná turistická sezóna
viac
03.05.2018
Liptovské more otvára sezónu
Historicky prvé otvorenie lodiarskej sezóny na Liptovskej Mare bude už v sobotu 5. mája 2018 v rezorte Marina Liptov v Bobrovníku. Symbolické rozuzlenie lodného lana na hladine „Liptovského mora“ bude o 14-tej hodine.
viac
10.05.2023
Letnú sezónu v arboréte Mlyňany otvoria Ambrózyho dni
Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %