Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
19.12.2020 02:40

Protiturecké boje na Slovensku pripomína socha leva vo Veľkých Vozokanoch


Snímka zdroj: obnova.sk


Pandemická situácia, ktorá paralyzovala spoločenský život v obci Veľké Vozokany v okrese Zlaté Moravce, mala paradoxne pozitívny vplyv na rozvoj obce s necelými 500 obyvateľmi.


„Súčasná zložitá situácia nám umožnila rýchlejšie a jednoduchšie zvládnuť rozsiahlu rekonštrukciu kultúrneho domu a materskej školy,“ zhodnotila starostka Justína Pálková.      

Obec, pripomínajúca si 810 rokov svojej existencie, sa môže pochváliť jediným pomníkom protitureckých bojov na Slovensku. Prvá víťazná bitka kresťanského vojska proti Turkom na území Slovenska sa odohrala v roku 1652 medzi obcami Veľké a Malé Vozokany na mieste zvanom Martovo pole. Trvala dva dni, pričom v prvý deň vo večerných hodinách padli v boji štyria Esterháziovci. Smrť šľachticov i veľké víťazstvo kresťanov pripomína bronzová socha leva na mramorovom podstavci.       

K najznámejším osobnostiam obce patrí Eliáš Elo Havetta (1938 – 1975), režisér, scenárista, grafik a fotograf. Počas svojej krátkej kariéry natočil dva celovečerné filmy Slávnosť v botanickej záhrade a Ľalie poľné, ktoré boli vtedajším režimom zakázané a uložené v trezore. Slávneho rodáka pripomína pamätná tabuľa, ktorá na priečelí miestneho kultúrneho domu pribudla v roku 2018 pri príležitosti nedožitých 80. narodenín umelca.          

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Slávnostne požehnali novú hasičskú zástavu
Významné postavenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) a jeho dôležitosť pre obec si občania obce Veľké Kostoľany pripomenuli v nedeľu 8. mája 2016 hasičskou slávnosťou žehnania novej hasičskej zástavy a novej hasičskej techniky.
viac
18.02.2019
Aj obec Veľké Zálužie sa úspešne zapojila do čerpania eurofondov
Vďaka rozšíreniu priestorových kapacít materskej školy z piatich na sedem oddelení môžu zapojiť do predprimárneho vzdelávania ďalšie deti, ktoré dosiaľ nebolo možné prijať z kapacitných dôvodov.
viac
06.11.2019
Po stopách Juraja Šucha, hrdinu protitureckých bojov
Cesta viedla od Sklabinskeho hradu až po hrad Drégeľa a symbolizovala úctu a pripomienku na túto významnú, no skoro zabudnutú osobnosť. V tomto roku uplynulo 467rokov od jeho smrti.
viac
24.10.2023
Vo Sv. Antone reštaurujú sochy, tvoriace neodmysliteľnú súčasť obce
Vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica reštaurujú v súčasnosti dve vzácne sochy svätých, ktoré tvoria neodmysliteľnú súčasť obce. Obnovy sa dočkali socha sv. Vendelína a barokové súsošie Svätej Trojice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %