Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.03.2022 01:00

Obciam chýbajú informácie o náhrade nákladov za ubytovanie vojnových utečencov


Ilustračná snímka (Teraz.sk)


Viacerí starostovia prihraničných obcí na východe Slovenska v súvislosti s poskytovaním dočasného útočiska pre ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine nevedia, akým spôsobom si môžu nárokovať súvisiace náklady od štátu.


 Výmena informácií medzi samosprávami a štátnou správou viazne aj podľa primátora Sobraniec Pavla Džurinu, ktorý je Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) poverený na distribúciu humanitárnej pomoci, zabezpečenie zázemia pre dobrovoľníkov pôsobiacich na hraničných priechodoch a tiež komunikáciou so štátnou správou.       

"Výmena informácií viazne. Komunikácia zďaleka nezodpovedá mojej predstave, je veľa problémov, ktoré treba riešiť," povedal pre TASR. Poukázal pritom najmä na skutočnosť, že mnohé z obcí, ktoré od minulého týždňa poskytujú vojnovým utečencom pomoc a dočasné útočisko, sú "malé" a na takéto činnosti nedisponujú prostriedkami vo svojich rozpočtoch. Otázna je tiež podľa neho kompenzácia nákladov spojených s ubytovaním dobrovoľníkov pôsobiacim na hraničných priechodoch.       

Ako sa v piatok vo Vyšnom Nemeckom vyjadril Lukáš Baňacký, ktorý je ZMOS  poverený riešiť oblasť núdzového civilného plánovania, situácia by sa mala po piatkovom zasadnutí ústredného krízového štábu zmeniť. "Zabezpečím, aby všetky systémové postupy, ktoré samospráva spustila, boli plne kompatibilné s jednotným postupom v rámci štátnej pomoci. Aby sme doladili to, čo je potrebné doladiť, aby sme zvýšili účinnosť v oblastiach, kde to ešte nefunguje tak, ako by sme si predstavovali," deklaroval. Zároveň sa všetkým starostom a primátorom zapojeným do humanitárnej pomoci poďakoval za ich doterajšie nasadenie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2021
ZMOS analyzuje Európsku chartu miestnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska začína s analýzou Európskej charty miestnej samosprávy. Je to strategický dokument samospráv, ktorý jasne vymedzuje princípy samosprávnosti, na aké musí centrálna vláda prihliadať pri prijímaní svojich rozhodnutí.
viac
02.03.2022
ZMOS: I. Matovič s nami nediskutoval o príspevkoch za ubytovanie utečencov
Samosprávy si nemôžu dovoliť vyplácať príspevky za ubytovanie utečencov z Ukrajiny a následne čakať, kedy a v akom rozsahu ich bude štát refundovať. Vyhlásilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
05.03.2022
Kraj má ihneď k dispozícii takmer tisíc ubytovacích kapacít pre utečencov
Aktuálne vie Prešovský samosprávny kraj ukrajinským utečencom ihneď poskytnúť do tisíc ubytovacích kapacít. Prvotných vyše 460 rozšírila o ďalších takmer 500. Vytvorili sa v dočasných núdzových ubytovacích miestach v Prešove. S lôžkami tu materiálne vypomohlo MV SR.
viac
05.03.2022
M. Vallo: V Bratislave pripravujeme pre utečencov veľkokapacitné centrum pomoci
Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %