Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
05.03.2022 08:05

Kraj má ihneď k dispozícii takmer tisíc ubytovacích kapacít pre utečencov


V Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici v Prešove. Pripravených je tu nateraz 130 poľných lôžok.


Aktuálne vie Prešovský samosprávny kraj ukrajinským utečencom ihneď poskytnúť do tisíc ubytovacích kapacít. Prvotných vyše 460 rozšírila o ďalších takmer 500. Vytvorili sa v dočasných núdzových ubytovacích miestach v Prešove. S lôžkami tu materiálne vypomohlo MV SR.


Prešovský samosprávny kraj má k dispozícii už sedem núdzových ubytovacích zariadení pre ľudí prichádzajúcich do Prešovského kraja z vojnou poznačenej Ukrajiny. Okrem piatich školských internátov pri župných stredných školách v Poprade, Bardejove, Snine, Svidníku a Vranove nad Topľou s kapacitou spolu 461 lôžok, vie dočasné ubytovanie poskytnúť aj v Prešove.

Ubytovacie miesta pre migrantov PSK konkrétne zriadil v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici v Prešove. Pripravených je tu nateraz 130 poľných lôžok. Kraj však vie toto miesto v prípade potreby kapacitne rozšíriť o ďalších 150 lôžkových miest. Športová hala poskytuje ubytovaným utečencom všetko potrebné zázemie pre ich dočasné umiestnenie - sociálne zariadenia a občerstvenie, pričom krajská samospráva je pripravená zabezpečiť tu aj celodenné stravovanie.

Rovnako je k dispozícii  aj druhé miesto dočasného ubytovania pre migrantov, ktoré kraj vytvoril v bývalom sídle SOŠ dopravnej na Konštantínovej ulici. Ubytovať tu vie až 400 utečencov, a to v bývalých triedach a kabinetoch.

Obe zmienené miesta dočasného útočiska utečencov majú pripravených spolu do 500 lôžok, s ktorými kraju vypomohol rezort vnútra. Ďalšie potrebné súčasti lôžok, ako sú karimatky, deky, spacáky, vankúše, matrace a podobne, sú zabezpečované cez humanitárnu zbierku kraja. Zapojiť sa do nej môže aj široká verejnosť, pričom jej odbernými miestami sú Úrad PSK na Námestí mieru 2 a Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici.

 

Autor: (ts-PSK-Lea Heilová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2022
Zdravotní klauni z Červeného nosa pomáhajú utekajúcim Ukrajincom
Po medzinárodných misiách na Ukrajine sú tentokrát zdravotní klauni súčasťou podpory v blízkosti ukrajinsko-slovenských hraníc.
viac
05.03.2022
Obciam chýbajú informácie o náhrade nákladov za ubytovanie vojnových utečencov
Viacerí starostovia prihraničných obcí na východe Slovenska v súvislosti s poskytovaním dočasného útočiska pre ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine nevedia, akým spôsobom si môžu nárokovať súvisiace náklady od štátu.
viac
05.03.2022
M. Vallo: V Bratislave pripravujeme pre utečencov veľkokapacitné centrum pomoci
Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.
viac
30.04.2022
MV SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov vyše 2,4 milióna eur
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov za február a marec vyše 2,4 milióna eur. Platby by sa mali uskutočniť v sobotu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %