Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
26.09.2019 06:10

Mestská knižnica v Senci sa pýši unikátnym vzhľadom


Interiér Mestskej knižnici v Senci


Spojenie architekta a knihovníčky prinieslo niečo, čo na Slovensku nemá obdoby – nové oddelenie získalo netypickú industriálnu podobu.


Mestská knižnica je v Senci funguje od roku 1951. V roku 1978 sa presťahovala do súčasných priestorov v Mestskom kultúrnom stredisku. Teší sa veľkému záujmu detských a dospelých čitateľov, ktorých je približne 1800. Vybrať si môžu zo 49 000 kníh. Práve vďaka návštevnosti a záujmu vznikol dopyt po niečom novom. 

V septembri tohto roka k oddeleniu pre dospelých a oddeleniu pre deti a mládež pribudlo tretie - oddelenie odbornej literatúry. Tento proces trval deväť mesiacov. Fond na podporu umenia ho podporil najvyššou možnou sumou, a to 47 500 eur a výrazne prispelo aj mesto Senec.

Vedúca knižnice Mgr. Anetta Zelmanová vypracovala projekt podľa zadania fondu. Jednou z podmienok bolo osloviť na spoluprácu architekta. Vybrala si odborníka Ing. arch. Matúša Bišťana, ktorý už mal s podobnými prácami skúsenosť. Toto zaujímavé spojenie architekta a knihovníčky so sebou prinieslo nezvyčajný nápad. V čase, keď knižnice stagnujú alebo doslova len prežívajú, sa v Senci podarilo niečo, čo na Slovensku nemá obdoby. Oddelenie odbornej literatúry získalo industriálny ráz s netypickým oblúkovitým umiestnením políc  v strede miestnosti. Priestor je rozdelený na študijnú a relaxačnú časť. Oddelenie je zásobené 15 tisíckami odborných kníh a ich počet bude ešte narastať. Cieľom je pritiahnuť čo najviac mladých ľudí a zvýšiť tak záujem o knihy a čítanie.

A. Zelmanová nechce stagnovať a má smelé plány do budúcna: chce knižnicu ešte rozšíriť a vytvoriť v nej aj letnú čitáreň.

 

Autor: Dagmara MIČEKOVÁ, PR manažérka mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
Čitateľská beseda so spisovateľom a novinárom Arpádom Soltészom
Hosťom čitateľskej besedy Hradného múzea vo Fiľakove bude dlhoročný novinár a politický komentátor Arpád Soltész, ktorý ako investigatívny žurnalista pracoval pre redakcie viacerých slovenských periodík.
viac
08.03.2021
Mestská knižnica v Krompachoch prešla rekonštrukciou za viac ako 133 000 eur
Mestská knižnica v Krompachoch prešla v uplynulom roku rozsiahlou rekonštrukciou a získala nové vybavenie za viac ako 133 000 eur. V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 bola 15 týždňov zatvorená.
viac
07.02.2023
Mestskú knižnicu komplexne zrekonštruujú
Mestská knižnica Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou prejde v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.
viac
05.03.2024
V Dubnici počas Týždňa slovenských knižníc odpúšťajú poplatky za upomienky
Marec je okrem prvého jarného mesiaca aj mesiac venovaný knihám. Vo veľkom ním žije aj Mestská knižnica Dubnica nad Váhom, ktorá má pre návštevníkov pripravených hneď niekoľko zaujímavých ponúk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %