Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.01.2019 12:55

Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania


Snímka zo slávnostného otvorenia centra.


Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.


„Po centrách zameraných na strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo, elektrotechniku, či iné odvetvia, má Žilinský samosprávny kraj vo svojom portfóliu už aj centrum zamerané na dopravu,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Stredná odborná škola dopravná Martin-Priekopa (SOŠD Martin-Priekopa) získala oprávnenie používať označenie Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre dopravu a telekomunikácie (COVaP pri SOŠD Martin-Priekopa).

Centrum odborného vzdelávania a prípravy vzniká na podnet Ministerstva dopravy a výstavby SR a jedného z najväčších zamestnávateľov na Slovensku – Železníc SR.

Centrum zohrá dôležitú úlohu nielen v oblasti výchovno-vzdelávacej činnosti, ale aj v rámci celoživotného vzdelávania, ktoré môže škola ponúkať zamestnancom spoločnosti, ale aj verejnosti. „Centrum bude poskytovať žiakom školy odborné vzdelávanie a prípravu na vysokej kvalitatívnej úrovni a zastreší spoluprácu so všetkými zamestnávateľmi v oblasti inovácií obsahu vzdelávania podľa potrieb a požiadaviek trhu práce. Je to veľká výzva,“ dodala županka.

SOŠD Martin-Priekopa ponúka v aktuálnom školskom roku 2018/2019 štyri študijné a dva učebné odbory, a eviduje spolu 250 žiakov.

Okrem Centra odborného vzdelávania a prípravy pre dopravu a telekomunikácie v Martine sa v Žilinskom kraji nachádza aj centrum zamerané na strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo, elektrotechniku, lesníctvo a drevárstvo, gastronómiu a služby, poľnohospodárstvo – kynológiu a informačné technológie.

Podľa predsedníčky je odborné vzdelávanie a príprava pilierom nielen vo výchove a vzdelávaní v stredných školách v Žilinskom samosprávnom kraji, ale aj pilierom pre silnú ekonomiku našej krajiny. „Všetci sme si vedomí, že práve odborné vzdelávanie a príprava musia byť zamerané na prípravu žiakov stredných škôl tak, aby po jej ukončení našli úspešné uplatnenie sa na trhu práce a vytvorili si tak podmienky pre spokojný a naplnený život,“ zhrnula županka.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2017
Ekocentrá súčasťou koncepcie envirovzdelávania
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v spolupráci s odborníkmi z neziskového sektora Špirála ako celoštátnej sieti organizácií venujúcich sa environmentálnej výchove a vzdelávaniu na Slovensku pripravuje „Koncepciu budovania siete environmentálno-vzdelávacích centier v bratislavskom regióne“.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
15.04.2023
Žilinská župa ocenila pedagogických pracovníkov stredných škôl
Vo štvrtok 13. apríla 2023 sa v priestoroch žilinského konzervatória uskutočnilo slávnostné oceňovanie učiteľov. Organizované je každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov.
viac
23.11.2023
Dažďovú vodu využívajú v škole na zavlažovanie
Do pilotného projektu zadržiavania dažďovej vody, ktorá je vybudovaním rozvodov využívaná na závlahu, sa zapojila žilinská Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku. Je tak prvou školou na Slovensku, kde úspešne zrealizovali využitie dažďovej vody pre závlahu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %