Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.11.2019 04:55

ŽSR budovu zastávky nedajú obci zdarma, chcú za ňu 18-tis. eur


Budova železničnej zastávky v Dobrej Nive. Snímka: vlaky.net


Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, ktorú chce miestna samospráva využívať na činnosť klubov, spolkov a združení, získa obec od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) iba kúpou. ŽSR ako vlastník nehnuteľnosti si od obce za budovu vypýtali 18.000 eur.


 "Požiadal som ŽSR o bezodplatný prevod alebo odpredaj za symbolické euro. Železnice nám to ale ponúkli za 18.000 eur," povedal TASR starosta Milan Jakubík.       

O tom, či za týchto podmienok obec objekt zastávky kúpi, rozhodne v najbližšom čase obecné zastupiteľstvo. Podľa starostu ale okrem samotnej ceny za budovu, budú potrebné ešte ďalšie desaťtisíce eur na jej obnovu a zariadenie.       

Architektonicky zaujímavá zastávka pochádza pravdepodobne z medzivojnového obdobia. Dnes si už nevyhnutne vyžaduje opravu. ŽSR ju podľa Jakubíka nemajú záujem prevádzkovať a ani opraviť. Železnice objekt nepotrebujú ani po nedávnom obnovení vlakovej premávky medzi Zvolenom a Šahami. Lístky sa totiž predávajú priamo vo vlaku.       

V Dobrej Nive sa okrem zastávky nachádza aj pôvodná železničná stanica, ktorá bola ale v posledných rokoch využívaná ako nákladná. Podľa Jakubíka malo na nej ešte tento rok Ministerstvo obrany (MO) SR realizovať rozsiahlu rekonštrukciu nakladacej rampy a nástupišťa, ako aj priľahlých plôch a prístupovej cesty. Keďže v blízkosti obce je vojenský výcvikový priestor Lešť, armáda túto stanicu dodnes využíva na prekládku vojenskej techniky.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2019
Obec chce pre spolky získať budovu železničnej zastávky
Obec Dobrá Niva v okrese Zvolen sa nevzdáva svojho záujmu získať objekt miestnej železničnej zastávky. Nedávno poslala opäť žiadosť Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) na jeho prevod do majetku obce.
viac
22.02.2020
Šaľa chce revitalizovať priestor pred železničnou stanicou
Šalianska radnica pripravuje projekt riešenia priestoru pred železničnou stanicou. Mesto tam chce okrem revitalizácie vybudovať aj záchytné parkovisko, premiestniť tam autobusovú stanicu, vybudovať pešiu časť, chodníky, zeleň a infraštruktúru pre cyklistov.
viac
28.02.2020
Obec Dobrá Niva budovu železničnej zastávky nekúpi
Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, o ktorý prejavila záujem tamojšia samospráva, sa do majetku obce nedostane. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ako vlastník nehnuteľnosti, ju totiž obci ponúkli za 18 000 eur, čo ale miestni poslanci neakceptovali.
viac
19.02.2022
Lietať bude aj bývalý vojenský pilot stíhačky MiG-29
Letecká skupina Slovensko z neba sídliaca v Kynceľovej pri Banskej Bystrici bude za svojimi zábermi vzlietať z letiska Dobrá Niva už čoskoro. Cez objektív plánujú zvečniť fotografie celého Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %