Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.08.2017 08:51

Známy i neznámy Andy Warhol – človek odnikadiaľ


Pozvánka na výstavu


Pozývame vás na výstavu, ktorej koncepcia spočíva vo vizualizácii myšlienky a témy o pôvode Andyho Warhola (1928 – 1987), kľúčovej postavy amerického pop-artu a jedného z najvplyvnejších umelcov 20. storočia.


Výstava v Oravskej galérii ponúkne výnimočnú príležitosť zoznámiť sa s jeho tvorbou výberom diel zo zbierok Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, súkromného majetku a tiež prostredníctvom fotografií, filmových dokumentov a artefaktov, vzťahujúcich sa k jeho životu, rodine a prostrediu, odkiaľ pochádzal. Jej cieľom je predstaviť rozporuplnú osobnosť umelca na pozadí prostredia a tradičného života karpatských Rusínov – etnika, ku ktorému Warholova rodina patrila.

Chudoba, ťažké životné podmienky a smrť otca, ktoré postihli rodinu po vysťahovaní do USA, prispeli k formovaniu jeho pocitu outsidera a hľadania sebarealizácie v umeleckej tvorbe.

Výstavu budú tvoriť tri podtémy. Prvou je téma o pôvode Andyho rodičov Júlie a Andreja Varcholovcov, ktorí pochádzali z dedinky Miková neďaleko Medzilaboriec. Artefakty súvisiace s matkou Andyho Warhola Júliou a Andyho súkromným životom, fotografie mikovského cintorína od Ruda Prekopa, atmosféru dotvára krátke video zo súčasnej podoby Mikovej.

Pred Pop-Artové /rané/ obdobie tvorby Andyho Warhola, bude prezentované kolorovaným portfóliom „In The Bottom Of My Garden“, ktoré  tvorí jedno z dôležitých období, kde je najciteľnejší vplyv výtvarného prejavu  matky umelca, doplnené o diela so sakrálnou tematikou.

Na túto expozíciu bude nadväzovať ďalšia: „V Andyho FACTORY“, ktorá bude prezentovať autentické fotografie Billyho Namea  a videodokument zo „Silver Factory“.

Tretím veľkým tematickým okruhom bude prezentácia portrétov významných osobností umenia, kultúry, histórie, politiky i športu.

Intermediálny rozmer Warhola ho nominuje do roviny aktuálneho klasika 20. storočia viac ako Picassa, Kandinského či Maleviča. Je menej akademický, prístupnejší, nie je úzko orientovaný na jeden druh umenia a hlavne je súčasťou masovej percepcie, „mé­diom” populárnej kultúry. Andy Warhol sa vďaka svojej intermediálnej šírke stotožnil s umením natoľko, že je takmer nemožné oddeliť ho ako osobu - vnútorný i vonkajší „vizuál”, spôsob ži­vota, vlastná filozofia - od jeho početných portfólií, experimentálnych filmových aktivít, módy, teda umeleckej tvorby a prezentácie. To všetko robí Warhola a jeho dielo rovnako aktuálne dnes, tak ako pred rokmi.

Miesto konania: Oravská galéria, Dolný Kubín, Veľká výstavná sieň Župného domu

Spoluorganizátori: Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Prešovský samosprávny kraj, Spoločnosť Andyho Warhola v Medzilaborciach

Kurátori: Dr. Michal Bycko, PhD., Mgr. Carmen Cilipová

Vernisáž: 07. 09. 2017 o 16.30 hod.

Hudobný hosť:  ViacMenejTrio - Ľubo Šamo - husle, Tomáš Holič - gitara, Feďo Výrostko - kontrabas, basgitara

František Výrostko - spev - album „Vtáci Prelietaví“

Termín výstavy:  07. 09. –  19. 11. 2017, ut – ne od 10.00 do 17.00 hod.

Reklamný partner:  RESPECT - spoločnosť, pôsobiaca na trhu finančného sprostredkovania v oblasti poistenia

Podujatie pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Autor: (ts-Oravská galéria DK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
V prievidzskej Art galérii sprístupnili výstavu diel Salvadora Dalího
Výber z tvorby diel španielskeho surrealistu Salvadora Dalího, ktorý je v tejto podobe na Slovensku vystavený po prvý raz, môže verejnosť vidieť v týchto dňoch v Prievidzi.
viac
08.12.2017
Oravská galéria pozýva na výstavu betlehemov s názvom Mystérium Vianoc
Oravská galéria počas adventného i vianočného obdobia ponúka návštevníkom opäť nahliadnutie do svojich bohatých zbierok.
viac
04.02.2020
Fašiangová kompánia - „Pohľady do zbierok“
Oravská galéria opäť ponúka návštevníkom nahliadnutie do svojich bohatých zbierok, tentoraz predstaví diela s fašiangovou tematikou.
viac
25.10.2023
Výstava Andyho Warhola predstavuje jeho intímnu pop-artovú tvorbu
Výstava venovaná dielam a životu Andyho Warhola je prístupná v bratislavskej Galérii SPP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %