Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
02.08.2024 07:55

ZMOS v Ďapalovciach rokovalo o krízových manuáloch pre samosprávy


Foto: ZMOS


V obci Ďapalovce rokovala sekcia civilnej ochrany a bezpečnosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o príprave aktualizovaných krízových manuálov pre samosprávy.


Obec v okrese Vranov nad Topľou, ktorú vlani postihlo zemetrasenie, zdieľala svoje skúsenosti s riešením krízovej situácie a odstraňovaním jej následkov. Ako pre TASR uviedol predseda sekcie František Kašický, zahŕňať majú aj krízové situácie, s ktorými sa Slovensko nestretáva často, ako napríklad zemetrasenie.

„Potrebujeme mať manuál pre starostov, primátorov a pre pracovníkov obecných úradov. V prípade, že takáto situácia nastane, aby ho jednoducho otvorili a v jednoduchých bodoch mali všetko popísané, čo majú v danej situácii urobiť," dodal František Kašický.

 Zemetrasenie s magnitúdou 4,9 v októbri 2023 malo epicentrum v katastri obce Ďapalovce. Spôsobilo materiálne škody hlavne na rodinných domoch v niekoľkých obciach. „Nefungovala hierarchia riadenia, lebo keď vyhlásim mimoriadnu situáciu na nejakej úrovni, tak z tejto úrovne by som ju mal aj riadiť. No a toto sme my vnímali ako chaos," zhodnotil fungovanie v krízových situáciách starosta obce Ján Cmár s tým že následky zemetrasenia sa v obci stále opravujú a nie sú ešte úplne odstránené.

 Predseda Združenia miest a obcí vranovského regiónu Ján Fenčák uviedol, že v priebehu roka riešia v regióne aj viac ako päť rôznych vážnych situácií, čo v minulosti nebolo zvykom. „Je to veľmi akútne. Do prípravy musí byť zapojená aj verejnosť. Ľudia, ktorí zažili krízovú situáciu, vedia aj navrhnúť nové opatrenia, nové riešenia, ktoré sa zapracujú do manuálov, postupov aj legislatívy," dodal.

Na rokovaní sa zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva vnútra SR, Hasičského a záchranného zboru, regionálnej štátnej správy a samosprávy. Témou bol i pripravovaný dotazník pre mestá a obce, ktorý sa bude týkať extrémneho počasia a jeho dosahov. Ďalšie pracovné stretnutie súvisiace s prípravou krízových manuálov je naplánované na budúci týždeň. "Chceme sa venovať aj projektu ďalšieho vzdelávania starostov a primátorov v oblasti krízového riadenia," povedal František Kašický.

Autor: (Zdroj: TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Komuniké zo 6. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal na utorok 15. marca v poradí 6. rokovanie Predsedníctva ZMOS. V úvode rokovania si členovia predsedníctva uctili minútou ticha spomienku na pána Mariána Minaroviča.
viac
18.05.2017
Prvý deň rokovania 28. snemu ZMOS
V bratislavskej Inchebe sa v stredu 17. mája popoludní začalo rokovanie 28. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Ústredné heslo rokovania tentoraz znie: Obhajujeme decentralizáciu, podporujeme modernizáciu.
viac
18.05.2017
Druhý deň rokovania 28. snemu ZMOS
Druhý deň rokovania 28. snemu 18. mája otvoril podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí, starosta Santovky Ľubomír Lörincz. Zo zdravotných dôvodov v úvodnej časti rokovania nebol prítomný predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
11.04.2020
B. Tréger: Regionálne školstvo potrebuje rýchle zmeny a pomoc
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger požiadal ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o urýchlené rokovanie. Navrhovanými témami sú financie a zmeny viacerých školských zákonov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %