Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
17.12.2021 04:15

ZMOS upozorňuje na ohrozenie cezhraničného rozvoja


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s návrhom spolufinancovania Európskych investičných a štrukturálnych fondov tak, ako to navrhuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. V zmenách pravidiel spolufinancovania vidí ohrozenie cezhraničného rozvoja.


"Zvýšenie miery spolufinancovania cezhraničných projektov z aktuálnych piatich na desať percent pri zachovaní desaťpercentného podielu štátneho kofinancovania vnímame ako prejav nezáujmu centrálnej vlády finančne participovať na širokej škále cezhraničných aktivít s preukázateľnými pozitívnymi sociálnymi, ekonomickými aj komunitnými aktivitami," tlmočil postoj ZMOS jeho hovorca Michal Kaliňák. Samosprávne združenie požaduje zachovanie doterajšej miery spolufinancovania žiadateľov, ktorými sú aj mestá a obce. "Okrem toho požadujeme analýzu dôvodov pre nezáujem o čerpanie cezhraničných projektov Slovensko - Rakúsko, keďže o ostatné eurofondy v rámci cezhraničia je mimoriadne veľký záujem. Spomínaná analýza by mala byť porovnaním dôvodov a príčin, aby sa podobné chyby už neopakovali," vysvetlil Kaliňák.

ZMOS zvýrazňuje nevyhnutnosť zapojiť samosprávy do diskusie o predpisoch, ktoré menia systém čerpania eurofondov v rámci cezhraničných projektov. Poukazuje pritom na to, že až 36 okresov zo 79 je situovaných v prihraničí, pričom v nich žije 48 percent obyvateľov SR. Súčasný prístup štátu združenie chápe ako krok, ktorý nepodporí proces znižovania regionálnych rozdielov a skvalitňovania verejných služieb prostredníctvom cezhraničných projektov, naopak, bude mať skôr opačný efekt.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
01.02.2021
ZMOS bol upozornený Bruselom na problémy s eurofondami
Združenie miest a obcí Slovenska bolo Radou európskych obcí a regiónov upozornené na vážne problémy s eurofondami, ktoré znepokojujú európsku asociáciu samosprávnych združení.
viac
07.10.2021
Eurofondy: Malé obce môžu zabudnúť na rozvoj
Národná sieť miestnych akčných skupín SR rozhodne nesúhlasí s navrhovaným rozdelením európskych zdrojov v nadchádzajúcom programovom období 2021-2027.
viac
26.07.2022
ZMOS upozorňuje, že mestá sú v strese a firmy v panike
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na vicepremiérku a ministerku Veroniku Remišovú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %