Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.05.2018 11:55

ZMOS spúšťa prieskumy medzi samosprávami


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska spúšťa prieskumy, ktoré bude realizovať vlastným technologickým riešením a anketármi v území. V týchto dňoch začína prvý z prieskumov, ktorý je zameraný na medziobecnú spoluprácu a agendu Smart.


V priebehu najbližších 36 mesiacov tak prostredníctvom minimálne 21 prieskumov zmapuje rôzne oblasti činnosti miestnej územnej samosprávy.

V prvom, zo série prieskumov, sa zameriame na to, v čom vidia mestá a obce prínos medziobecnej spolupráce, akým rozsahom informácií o možnej spolupráci obcí disponujú. Zmapujeme, v ktorých oblastiach participujú samosprávy zaradené do prieskumu a akým rozsahom informácií disponujú v oblasti agendy smart. Získame tak vstupné informácie dôležité na to, aby sme vedeli v čom považujú samosprávy medziobecnú spoluprácu za prínosnú a kde vidia prekážky na jej podporu a rozvoj. Zároveň budeme disponovať základnými údajmi dôležitými na získanie informácie o aktuálnom vnímaní agendy smart, ako aj na prípravu územia na tzv. smart regióny.

ZMOS už v minulosti realizoval prieskumy, ktoré boli zamerané napríklad na problematiku miestneho referenda, zhromaždenie obyvateľov obce, verejnoprospešné činnosti, zabezpečovanie verejného poriadku prostredníctvom obecných polícií, ale aj na parkovaciu politiku, energetiku a podobne. Na účely vlastných prieskumov si ZMOS s podporou Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia cez národný projekt Budovanie kapacít na úrovni miestnej územnej samosprávy vytvoril vlastný softvérový analytický nástroj na zber, sumarizáciu a vyhodnocovanie dát a teraz túto IT platformu a skúsenosti využije na funkčnú reflexiu monitoringu procesov a problémov komunálnej agendy. V ostatných dňoch prebehla aktualizácia digitálneho obsahu a na prácu s týmto „elektronickým matrixom“ boli zaškolení koordinátori – anketári, ktorí budú metodickou podporou samosprávam zaradeným do reprezentatívnych vzoriek na jednotlivé prieskumy. Výber miest a obcí sa uskutoční na štatistickom princípe zohľadňujúcom veľkostnú kategóriu samosprávy. Po zbere dát budú výsledky prieskumov spracované ako podklady na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý realizujeme vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Prvý prieskum začína v pondelok 21. mája 2018 a potrvá do 10. júna 2018 na reprezentatívnej vzorke 450 obcí.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2018
Eurofondy a vlastné financie najviac pomáhajú cezhraničnej spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska ukončilo prieskum zameraný na cezhraničný potenciál samospráv. Súčasťou reprezentatívnej vzorky boli mestá a obce situované do prostredia všetkých 36 prihraničných okresov.
viac
20.07.2018
Úspech začína informáciami
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska zameraného na cezhraničný potenciál vyplýva, že takmer 50 % samospráv má len čiastočné informácie o finančných mechanizmoch podporujúcich cezhraničnú spoluprácu. A pritom by uvítali viac informácií.
viac
03.05.2021
Obec by privítala viac spolupráce v oblasti sociálnej ekonomiky
Starostka Miroslava Szitová v relácii SAMOSPRÁVA TU A TERAZ hovorila s Michalom Kaliňákom o problematike sociálnych podnikov i medziobecnej spolupráci.
viac
23.07.2021
Medziobecná spolupráca má potenciál aj v rámci civilnej ochrany
Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska venovaný civilnej ochrany poukazuje na mimoriadne významný priestor pre medziobecnú spoluprácu v rámci civilnej ochrany. Okrem toho poukazuje na význam komunitnej práce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %