Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
17.04.2023 07:45

ZMOS požaduje zachovanie pôrodníc v mestách, v ktorých ich reforma má zrušiť


Podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Jozef Božik. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje zachovanie gynekologickopôrodníckych a neontologických oddelení v nemocniciach v Kráľovskom Chlmci, Myjave, Partizánskom, Revúcej a Snine. Po stretnutí s primátormi dotknutých miest to uviedol podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Jozef Božik.


Deklaroval zároveň, že parameter počtu pôrodov nemôže byť pre tak závažné rozhodnutie, ako je zrušenie pôrodníc postačujúci. V mene ZMOS bude preto požadovať pre dotknuté mestá prechodné dvojročné obdobie na dosiahnutie požadovaného parametra.

"Zdravotnícka reforma má priniesť kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť v území, ktorá bude znižovať regionálne rozdiely. Navrhované zmeny sú však úplným opakom a v protichode s reálnymi potrebami daného územia," upozornil podpredseda ZMOS-u.

Pridal sa ku kritike dotknutých miest voči parametru počtu pôrodov, poukázal zároveň na nedostatočné zohľadnenie parametra dostupnosti. "Dotknuté mestá sa nachádzajú v regiónoch s členitým terénom, v ktorom dostupnosť ešte viac zhoršujú poveternostné podmienky," pripomenul Božik.

ZMOS upozorňuje aj na zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti z dôvodu vysokého podielu marginalizovaných rómskych komunít (MRK) v dotknutom území. "V Revúcej, ktorá sa nachádza v najmenej rozvinutom regióne, tvoria 35 percent obyvateľov okresu marginalizované rómske komunity. Z 300 pôrodov je 80 percent rizikových, čo si vyžaduje nielen včasnú, ale kvalitnú zdravotnú starostlivosť," zdôraznil Božik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2018
O krajinu sa musí niekto starať, udržiavať a zveľaďovať ju
Vystúpenie podpredsedu ZMOS a predsedu Komory obcí Rady ZMOS Ľubomíra Lörincza na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
12.06.2019
ZMOS skúma postoje samospráv ku kompetenčnej výbave
Združenie miest a obcí Slovenska v priebehu leta predstaví analýzu prenesených kompetencií z hľadiska miestnej územnej samosprávy. Následne ide realizovať audit kľúčových originálnych kompetencií. V súvislosti s tým dnes začína prieskum zameraný na reformu kompetencií samospráv.
viac
02.11.2020
ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %