Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.03.2021 01:30

ZMOS poukazuje na diskrimináciu zamestnávateľov


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na predsedu vlády. Dôvodom je požiadavka na odstránenie diskriminácie zamestnávateľov z oblasti verejnej správy.


Podľa výkonného podpredseda ZMOS Jozefa Turčányho „členské mestá a obce, ktorých ZMOS združuje 95 % považujú za neodôvodniteľné, aby systém podpory zamestnávateľov podľa projektu podpory udržania zamestnanosti v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočnej situácie diskriminoval významnú časť zamestnávateľov – právnické osoby verejného sektora. Ani posledná aktualizácia prijatých opatrení projektu „Prvá pomoc ++“  neumožňuje subjektom založeným verejným sektorom žiadať o tzv. pandemickú podporu. Táto skutočnosť je  spájaná s argumentom, že ide o obmedzenie podmienok podpory zo strany Európskej komisie.“

Pomôžte projektami podpory zamestnávania

ZMOS už v priebehu roku 2020 komunikoval potrebu pripraviť a realizovať zo strany štátu nielen  opatrenia na priamu podporu zamestnávateľov a SZČO, ktoré sa realizujú v rámci programov „Prvej pomoci“, ale aj  nástroje aktívnych opatrení zamestnávania uchádzačov o zamestnávanie. Výkonnosť ekonomiky spojená s negatívnym vplyvom pandémie COVID 19 potvrdzuje, že podiel nezamestnaných ľudí sa bude aj v priebehu roku 2021 zvyšovať. Už dnes je vytváraný tlak na verejný sektor zabezpečiť ich zamestnávanie a aktivácie v rámci zákonom prijatých opatrení podpory trhu práce, pričom mestá a obce v tomto procese zohrávajú dôležitú úlohu, zvlášť v regiónoch s vysokým percentom nezamestnaných osôb.  ZMOS považuje aktuálny situáciu v oblasti zabezpečovania projektov podpory zamestnávania uchádzačov o zamestnávanie za jeden z faktorov, ktorý môže obmedziť nielen stratu pracovných zručností súčasných a budúcich uchádzačov o zamestnávanie, ale aj ich návrat na trh práce v najbližších mesiacoch.

ZMOS žiada zmenu uznesenia vlády

Výkonný podpredseda ZMOS konštatuje: „Vzhľadom na počet právnických osôb, počet zamestnancov a široký rozsah pôsobnosti subjektov verejného sektory, žiadame o zmenu uznesenia vlády SR č. 178/2020 z 31.3.2020 tak, aby sa podmienky podpory zamestnanosti v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočnej situácie vzťahovali na všetky právnické osoby, vrátane subjektov verejného sektora.“

Zmena uznesenia vlády SR a následná finančná podpora podľa predstaviteľov ZMOS odstráni súčasnú diskrimináciu a zrovnoprávni postavenie týchto podnikov na trhu. Zároveň umožní udržať zamestnanosť a odstráni riziká spojené s prípadnou privatizáciou mnohých organizácií podnikajúcich v ekonomicky preferovaných činnostiach.

Urýchlené spustenie podporných projektov

ZMOS na základe požiadaviek regionálnych združení zároveň žiada vládu SR a MPSVaR SR o realizáciu krokov a finančných opatrení na opätovné a urýchlené spustenie podporných projektov podľa zákona č. 5/2005 Z. z. o službách zamestnanosti, najmä programov podporujúcich miestnu a regionálnu zamestnanosť a udržanie pracovného miesta v § 50 , § 50j  a § 50k. Tieto sú spolu s príspevkom na vykonávanie absolventskej praxe nielen najviac využívané v podmienkach samospráv, ale sú aj efektívnou podporou zamestnávania a aktivácie v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou. ZMOS podporuje aj aktivity a požiadavky samospráv na realizáciu projektov miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS), ako aj ostatné programy podporujúce komunitné regionálne projekty zamestnávania.

ZMOS očakáva aj zvýšenú informačnú podporu o zámeroch rezortov, ako aj zlepšenie komunikácie pri napĺňaní požiadaviek miest a obcí v oblasti podpory zamestnávania, na ktorú sme pripravení.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
O problematike voľby kontrolórov musíme informovať
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s komplikáciami pri voľbe hlavných kontrolórov samospráv listom obrátil na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky, aj na parlamentný výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
07.10.2020
Národná adaptačná stratégia má zvýšiť pripravenosť Slovenska na zmenu klímy
Akčný plán na implementáciu stratégie adaptácie SR na zmenu klímy (NAP) má pomocou adaptačných opatrení a úloh zvýšiť pripravenosť Slovenska na dôsledky zmeny klímy.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
17.12.2021
ZMOS na rokovaní k Plánu obnovy v oblasti vzdelávania
Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie k plánu obnovy v oblasti vzdelávania zástupcov samospráv s ministrom školstva a predsedom vlády SR na pôde Úradu vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %