Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.12.2021 10:40

ZMOS namieta spolufinancovanie nových eurofondov


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska nesúhlasí s navrhovanými podielmi financovania eurofondov. Upozorňuje na skokový nárast spolufinancovania, čo bude sprevádzať nezáujem a nemožnosť čerpania eurofondov. Zároveň upozorňuje, že v prípade nízkeho čerpania nebude Slovensko spĺňať záväzky voči EÚ.


Združenie miest a obcí Slovenska v pripomienkach k návrhu materiálu na spolufinancovanie budúcich eurofondov 2021-2027, ktorý do medzirezortného konania predložilo ministerstvo financií, nesúhlasí s navrhovanými podielmi financovania z národných zdrojov, ktoré spôsobia opačný efekt v území. Mestá a obce nebudú mať dostatok vlastných zdrojov na spolufinancovanie európskych projektov, čo bude mať za následok nepredkladanie projektov mestami a obcami alebo predkladanie projektov v menšom finančnom rozsahu.  ZMOS uplatnil 6 zásadných pripomienok, ktoré vychádzajú z doterajších skúseností s eurofondovými projektami a tiež reflektujú na to, čo mohlo byť predmetom konzultácií príprav návrhu spolufinancovania.

Nesúhlas so zvýšeným spolufinancovaním pre samosprávy

ZMOS vyjadrilo nesúhlas so základnými pravidlami financovania EŠIF v rámci menej rozvinutých regiónov, z ktorých vyplýva pre územné samosprávy v menej rozvinutých regiónoch 100 % zvýšené spolufinancovanie v porovnaní so súčasným programovým obdobím. Presnejšie, ide o zvýšený podiel financovania z 5 % na 10 %, čo pre štátny rozpočet znamená zníženie miery spolufinancovania z 10 % na 5 %. Zároveň je nevyhnutné pripomenúť, že v príspevku z EÚ nenastala zmena v porovnaní so súčasnosťou, ostáva na úrovni 85 % oprávnených nákladov.

Sme presvedčení a vychádzame zo súčasných a minulých skúseností programových období, že 100 % navýšenie spolufinanocovania pre územné samosprávy môže ohroziť čerpanie eurofondov v zmysle, že miestne samosprávy nebudú žiadať o tieto zdroje a regionálny rozvoj si budú zabezpečovať v rámci vlastných a pritom obmedzených zdrojov a kapacít. Vychádzajúc zo súčasného obdobia, navýšený podiel samospráv na financovaní európskych projektov je spôsobený aj z dôvodu veľkého počtu korekcií a zmenou indikátorov počas implementácie projektov, čo môže pokračovať aj v novom programovom období. Okrem toho musíme zobrať do úvahy aj zdĺhavé implementačné a zúčtovacie procesy. K tomu pridané navrhované navýšenie spolufinancovania projektov EŠIF 2021-2027 na úrovni 10 % spôsobí nezáujem o tieto zdroje, čím bude ohrozené napĺňanie stanovených cieľov a indikátorov navrhovaného Programu Slovensku a samotnej Partnerskej dohody. Zvýšenie miery financovania fondov pre územné samosprávy ohrozí budúce investície do regionálnej infraštruktúry a sociálno-hospodárskeho rozvoja územia, čo bude mať negatívny vplyv na miestne rozpočty v zmysle obmedzovania výdavkov na poskytovanie verejných služieb na miestnej úrovni. V praxi to spôsobí obmedzenie investícii z eurofondov. Ako kompromisné riešenie, vidíme v rovnomernom rozdelení navýšeného spolufinancovania medzi štát a samosprávu, t.j. rozdelenie 15 % zdrojov na dofinancovanie príspevku z EÚ medzi štátny rozpočet a územnú samosprávu v rovnomernom podiele 7,5 % a 7,5 %. Aj záujmom štátu má byť podpora hospodársko-sociálneho rozvoja územia. Pri tomto návrhu preberie časť finančnej zodpovednosti aj územná samospráva, pričom práve nové programové obdobie 2021-2027 bude prechodom na prijatie zvyšovania finančnej zodpovednosti územných jednotiek za regionálny rozvoj v ďalších obdobiach.

Nesúhlas s nárastom spolufinancovania pre Bratislavu

ZMOS vyjadrilo nesúhlas so základnými pravidlami financovania EŠIF v rámci viac rozvinutého regiónu pre okres Bratislava (hl. mesto Bratislava a jeho mestské časti), z ktorých vyplýva pre tieto územné samosprávy prudký nárast spolufinancovania na 20 %  (v súčasnosti 5 % spolufinancovanie).

Zvýšený podiel financovania o trojnásobok pre tieto obce, znamená pre štátny rozpočet zníženú mieru spolufinancovania zo 45 % na 40 %. V príspevku z EÚ zo strany Komisie nastala zmien v znížení z 50 % na 40 %. Skokový nárast pre subjekty územnej samosprávy v okrese Bratislava je neprijateľný. Aj napriek tomu, že ide o územné samosprávy vo viac rozvinutom regióne, je potrebné pre nich zabezpečiť podmienky pre ďalší rozvoj územia, ktorý má svoje špecifické potreby, a práve tento návrh spolufinancovania je k tomu v protiklade. Zvýšené spolufinancovanie bude mať negatívny vplyv na hl. mesta aj jeho mestské častí, zvýšenie miery spolufinancovania na 20 % vytvorí tlak na miestne rozpočty a obmedzenie investícii do sociálno-ekonomického rozvoja. Pre tieto územné samosprávy preto požadujeme, aby spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu ostalo na úrovni súčasného spolufinancovania 45 %,  čím sa zníži spolufinancovanie pre obce z 20 % na 15 %, čo bude z pohľadu územnej samosprávy v okrese Bratislava motivačné v prospech využívania investičných príležitostí z budúcich EŠIF aj za podmienky zvýšeného 15 % spolufinancovania.

Skokové navýšenie pri energetike

ZMOS nesúhlasí ani so skokovým navýšením spolufinancovania projektov na znižovanie energetickej náročnosti budov.

Združeniu sa nepozdávajú navrhované pravidlá financovania v rámci menej rozvinutých regiónov z EŠIF pre projekty špecifického cieľa zameraného na znižovanie energetickej náročnosti budov Programu Slovensko. V tejto aktivite je návrh na zvýšenie spolufinancovania z 5 % na 40 % pre samosprávy a na strane štátu sa navrhuje zníženie spolufinancovania z 10 % na 0 %. Príspevok z EÚ na túto oblasť má byť na úrovni 60 % (v súčasnosti 85 %).

Požaduje zvýšenie navrhovaného financovania z národných zdrojov zo štátneho rozpočtu z 0 % na 20 % a zo strany prijímateľa – územnej samosprávy zníženie zo 40 % na 20 %.

Zdôvodňujeme to tým, že územné samosprávy boli už v tomto období v projektoch energetickej efektívnosti vystavené veľkému množstvo korekcií, t.j. neoprávneným výdavkom. K tejto niekoľkoročnej skúsenosti sa pridávajú dlhotrvajúce procesy v implementácii týchto projektov. S ohľadom na skutočnosť, že požiadavky na obnovu verejných budov sú určené dosiahnutím energetickej triedy A0 a navyše bude potrebné zabezpečiť aj aplikáciu tzv. „zelených prvkov“, ako aj princíp „výrazne nenarušiť“,  subjekty územnej samosprávy nebudú mať k dispozícii dostatočné prostriedky na spolufinancovanie obnovy verejných budov, ani odborné a technické kapacity. Navýšenie spolufinancovania na obnovu verejných budov v rámci energetickej efektívnosti o 35 % považujeme za nereálne, ako aj samotné plnenie národných cieľov a indikátorov stanovených v Programe Slovensko a Partnerskej dohode v oblasti energetickej efektívnosti za týchto finančných podmienok. Napĺňanie stanovených cieľov v oblasti energetickej efektívnosti nemôže byť len záväzok štátu, ku ktorému sa štát zaviazal a za ktorý ma finančne zodpovedať územná samospráva, preto požadujeme, rozdelenie príspevku na financovanie fondov v tomto opatrení medzi štátny rozpočet a územnú samosprávu v pomere 20:20.

Z tých istých dôvod, a s cieľom zjednotenia miery spolufinancovania pre obce vo viac rozvinutom regióne, navrhujeme zníženie spolufinancovania zo strany obcí zo 40 % na 20 % a zvýšenie financovania zo štátneho rozpočtu z 20 % na 40 %. Aj napriek tomu, že príspevok EÚ na financovanie aktivít energetickej náročnosti budov je na úrovni 40 % v tomto regióne (60 % v menej rozvinutom regióne), zámerom našej požiadavky je zjednotiť pravidlá financovania pre obce na celom Slovensku, tak ako to predpokladá predložený návrh.

ZMOS zásadne nesúhlasí s navrhovanými pravidlami financovania v rámci cieľa Európska územná spolupráca – programy cezhraničnej spolupráce, ktoré znamenajú pre obce zvýšenie spolufinancovaní z 5 % na 10 % v porovnaní so súčasným programovým obdobím. Stanovisko k tejto oblasti už medzičasom prezentoval.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
22.02.2021
ZMOS bude analyzovať potenciál cestovného ruchu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spracovávaní analýz. Aktuálne vytvorilo tím expertov pre analýzu cestovného ruchu, ktorá sa orientuje na predpoklady a možnosti využitia potenciálu cestovného ruchu v podmienkach miest, obcí a regiónov Slovenska.
viac
05.03.2021
ZMOS sa sústredil na energetiku
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na energetiku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %