Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.12.2023 10:50

ZMOS a Karpatský euroregión pokračujú v spolupráci


Predseda ZMOS Jozef Božik s podpredsedom Karpatského euroregiónu Dawidom Lasekom. Snímka zdroj: ZMOS


Predseda ZMOS Jozef Božik sa sa stretol podpredsedom Karpatského euroregiónu Dawidom Lasekom v Bratislave. Témou stretnutia bola spolupráca na spoločnom nadnárodnom projekte „Central Mountains“ z programu Interreg Stredná Európa.


Tento projekt implementujú v rámci konzorcia ďalších partnerov z Česka, Maďarska, Talianska, Rakúska a Rumunska od apríla 2023. Na programe stretnutias bola aj spolupráca so ZMOS a samosprávami na podpore cestovného ruchu v Karpatskom regióne.  

„V máji sme v Kancelárii ZMOS otvorili kontaktný bod pre Platformu udržateľného cestovného ruchu Karpatského dohovoru na implementáciu Karpatského dohovoru o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát na miestnej úrovni. Ideme ďalej, chceme budovať a podporovať cestovný ruch cez turistickú a hospodársku značku Karpaty“, uviedol predseda ZMOS Jozef Božik na spoločnom stretnutí.

Podľa Dawida Laseka máme zabudnúť na okresy, regióny a samosprávy. „Musíme pracovať na jednotnej spoločnej značke cez hranice niekoľkých krajín, značke Karpaty, ktorá vytvorí produkty cestovného ruchu v Karpatskom regióne, a tým aj produkty a ponuky našich regiónov a samospráv. Veľkou inšpiráciou sú pre nás Alpy“.

Ďalšou témou bola spolupráca na spoločnom projekte „Od Álp po Karpaty – posilňovanie modelov riadenia pre trvalo udržateľný rozvoj horských oblastí v Strednej Európe“ alebo v skratke „Central Mountains“, ktorý realizuje Powiat Rzesowski spolu s ďalšími desiatimi partnermi z Česka, Maďarska, Talianska, Rakúska, Slovenska a Rumunska. Slovenským projektovým partnerom je práve Združenie miest a obcí Slovenska, ktoré prostredníctvom tohto projektu bude pracovať na príprave a pilotovaní stratégie pre cezhraničné funkčné oblasti v slovensko-poľskom cezhraničí, prípadne aj ukrajinskom, pokiaľ to bude možné, s využitím digitálnych nástrojov na podporu cestovného ruchu.

Vo všeobecnosti projekt „Central Mountains“ rieši problém dosiahnutia dlhotrvajúcej a udržateľnej cezhraničnej spolupráce v horských oblastiach prostredníctvom zlepšených štruktúr riadenia a procesov, ktoré sú rozhodujúce pre posilnenie regionálneho rozvoja a súdržnosti za hranicami. Inovácia projektu spočíva v inovatívnosti jeho nadnárodného prístupu (alpsko-karpatský perspektíva) a výstupoch zameraných na štruktúry riadenia. 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Nové perspektívy v medzinárodnej spolupráci
Spolupráca slovenských miest a regiónov so zahraničnými partnermi so sebou prináša výhody pre samosprávy, ich obyvateľov aj lokálnu ekonomiku.
viac
08.01.2019
Vzájomná komunikácia pomáha spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska v priebehu jesene realizovalo prieskum zameraný na vnímanie samosprávnych krajov komunálom. Výsledky naznačujú, že od miery spolupráce a komunikácie závisí úspech verejných politík.
viac
23.09.2021
ZMOS a Združenie Karpatský euroregión Poľsko budú spolupracovať
Združenie miest a obcí Slovenska podpísalo v stredu na treťom ročníku medzinárodnej konferencie MUNICIPÁLNA V-4 v meste Vysoké Tatry memorandum so Združením Karpatský euroregión Poľsko a predstavilo rámec spolupráce so samosprávami v Gruzínsku.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %