Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
08.09.2022 01:30

ZMOS: Prax ukázala potrebu kompetenčne posilniť mestské a obecné polície


Ilustračná snímka.


Dlhoročná prax ukazuje, že je potrebné kompetenčne posilniť mestské a obecné polície.


"Dlhodobo žijeme v dobe, keď štátna polícia nestíha a mestská nemôže," uviedlo ďalej v stanovisku Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Považujú preto za potrebné zmeny. Súhlasia s tým aj viaceré mestské polície. Ministerstvo vnútra (MV) SR avizovalo, že by sa mohol pripraviť nový zákon o obecnej polícii.

Mestské a obecné polície môžu podľa ZMOS na základe zmluvy v rámci medziobecnej spolupráce zabezpečovať svoje služby pre susedné obce. "Avšak chýba finančné krytie, pretože doteraz je to na úrovni miezd alebo prevádzkových nákladov, čo znamená, že mestská polícia, ktorá poskytne svojich policajtov susednej obci, prichádza na dané obdobie o svojich policajtov, doma chýbajú a u susedov na tom polícia nemôže zarobiť," vysvetlilo ZMOS.

Problémom samospráv je aj lepšie postavenie a kompetenčné vybavenie pri meraní rýchlosti, a tiež pri úkonoch súvisiacich s porušovaním nočného kľudu a hlukových limitov. "Všade tu je samospráva a jej polícia tá, ktorá vo vzťahu k riešeniu priestupkov ťahá za kratší koniec," dodali.

S tým, že kompetencie mestských a obecných policajtov sú nedostatočné, súhlasí aj bratislavská, košická a žilinská mestská polícia. "Kompetencie považujeme za nedostatočné a v praxi naši príslušníci narážajú na množstvo prekážok, ktoré im bránia v plnohodnotnom zabezpečovaní verejného poriadku," povedal zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina Martin Matejko. Mestské polície sa zhodli na tom, že zákon je zastaraný. "V zákone chýbajú niektoré základné nástroje, ktoré sú v práci policajno-bezpečnostných orgánov úplne samozrejmé," reagoval hovorca Mestskej polície Košice Branislav Barna.

Podľa hovorcu bratislavskej mestskej polície Petra Borka mestské a obecné polície cítia potrebu priniesť zákon napísaný nanovo, reflektujúc aktuálne potreby obyvateľov a technologický vývoj v ochrane verejného poriadku. "Zároveň sa potyká Policajný zbor s poklesom počtu policajtov a policajtiek v teréne. Je preto prirodzené, že časť ich úloh preberajú práve zamestnanci a zamestnankyne mestských polícií," dodal.

MV SR avizovalo, že plánuje prehodnotiť postavenie, kompetencie, sociálne zabezpečenie a finančné ohodnotenie obecných a mestských polícií. Cieľom je skvalitniť ich prácu a zabezpečiť kvalitnejší výkon kontroly verejného poriadku a užšiu spoluprácu s Policajným zborom. Za ideálne považuje prípravu nového zákona o obecnej polícii. Súčasný považuje za zastaraný.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Odštartovali bánovské fotopasce obrat ochrany obcí pred čiernymi skládkami?
Mestskí policajti v Bánovciach nad Bebravou od novembra minulého roka identifikovali 18 konkrétnych ľudí pri zakladaní alebo rozširovaní nelegálnych skládok čierneho odpadu. Podarilo sa im to na základe usvedčenia monitorovacími fotopascami.
viac
13.01.2020
Handlová: Mestským policajtom pribudlo viac kompetencií
Mestským policajtom pribudli viaceré kompetencie. Umožnili im to novely zákonov, ktoré vstúpili do platnosti v decembri minulého roka. Po novom môžu pokutovať vodičov pri rôznych porušeniach zákona o cestnej premávke. Informovala o tom hovorkyňa mesta Handlová Jana Paulínyová.
viac
26.02.2021
ZMOS dalo 10 zásadných pripomienok k zákonom o cestnej premávke a priestupkoch
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 10 zásadných pripomienok v rámci medzirezortného pripomienkového konania k zákonu o cestnej premávke a súčasne k zákonu o priestupkoch, ktorý má byť novelizovaný súčasne so zákonom o cestnej premávke.
viac
20.04.2023
ZMOS: Niektoré prenesené kompetencie budeme musieť štátu vracať
V prípade, že niektoré oblasti samosprávam nebudú dofinancované, budú musieť prenesené kompetencie vracať štátu. Počas rokovania zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na Štrbskom Plese to v stredu uviedol predseda združenia Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %