Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
12.06.2024 11:05

Zmena financovania predprimárneho vzdelávania je pre členov ZMOS neprijateľná


Jozef Božik, predseda ZMOS, počas online rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska


Zmena financovania predprimárneho vzdelávania je pre členov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) neprijateľná a v praxi bude mať negatívny dopad nielen na rozpočty samospráv, ale aj na zníženie kvality zabezpečovania predprimárneho vzdelávania na celom území Slovenska.


Rada ZMOS na včerajšom online rokovaní za účasti viac ako 90 zástupcov zo 62 regionálnych združení miest a obcí Slovenska prerokovala návrh novely zákona 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorým by sa malo od januára 2025 zmeniť financovanie predprimárneho vzdelávania na normatívne financovanie a prejsť z originálnych kompetencií miest a obcí pod prenesený výkon štátnej správy.

Rada ZMOS sa zhodla na tom, že tak ako je aktuálne novela tohto zákona predložená v medzirezortnom pripomienkovom konaní na pripomienkovanie je pre členov ZMOS neprijateľná a v praxi bude mať negatívny dopad nielen na rozpočty samospráv, ale aj na zníženie kvality zabezpečovania predprimárneho vzdelávania na celom území Slovenska. Z toho dôvodu požadujeme, aby tento legislatívny proces bol zastavený. Takáto zmena sa zavádza do praxe na úkor rozpočtov miest a obcí, a sú to práve samosprávy, ktoré doplatia na to, že napriek nízkym koeficientom, ktoré mnoho rokov dostávali na dieťa v materskej škole zo strany štátu a hľadali vlastné zdroje na dofinancovanie a udržanie materských škôl, tiež zvyšovanie úrovne a ich modernizáciu, im pri tejto zmene štát zoberie aj tie financie, ktoré si ukrajovali z iných rozpočtových položiek na úkor plnenia iných kompetencií.

Je neakceptovateľné, aby teraz štát vďaka tomu, že samosprávam zoberie výrazne viac, ako im na materské školy doteraz posiela, si budoval dobré meno u rodičov a riaditeľov materských škôl tým, že "dostatočný" normatív vykryje z toho, čo samosprávam vezme nad rámec doteraz zasielaných podielových daní. Ak sa má v budúcnosti prehodnotiť financovanie materských škôl, požadujeme riadny a konštruktívny dialóg o tejto zmene.

Rada ZMOS na dnešnom rokovaní prerokovala aj problematiku sociálnych služieb. ZMOS požaduje čo najrýchlejšie započatie prác na avizovanej reforme sociálnych služieb, ktorá by mala platiť od 1. januára 2026. Pracovná skupina sa zatiaľ nestretla, nezačala pracovať, hoci čas na prípravu sa kráti, a tým strácame čas na kvalitnú prípravu reformy sociálnych služieb.

V sociálnej oblasti zároveň ZMOS žiada o zverejnenie informácie stavu žiadosti o finančný príspevok na domácu opatrovateľskú službu, nakoľko samosprávy nemajú dostatok finančných prostriedkov na úhradu nákladov na mzdy opatrovateliek. Vzhľadom na zlú finančnú situáciu samospráv, je to viac ako naliehavé a niektoré zúčastnené obce avizovali, že pokiaľ neprídu financie tento mesiac, prerušia poskytovanie domácej opatrovateľskej služby.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2020
Samosprávy doplácajú na chod základných škôl milióny eur
Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Zdenko Krajčír v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV konštatoval, že najväčšie problémy spôsobujú časté zmeny v legislatíve a financovanie.
viac
14.09.2020
MŠVVaŠ chce zmeniť zákon o financovaní škôl
Vzhľadom na zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR upraviť niektoré aspekty financovania regionálneho školstva.
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %