Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.04.2020 04:00

Žilinské dominanty sa rozsvietia na modro


Radnica mesta Žilina sa rozsvieti na modro. Snímka zdroj: (msú).


Modrou farbou sa vo večerných hodinách vo štvrtok 2. apríla rozžiari Radnica a Burianova veža. Mesto v spolupráci so Spoločnosťou na pomoc osobám s autizmom – Žilinský región sa už po ôsmykrát zapoja do medzinárodnej kampane Light It Up Blue, čo v preklade znamená „Rozsvieťme to na modro“.


Iniciatíva vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a vytvoriť ľuďom s týmto postihnutím podmienky pre zmysluplný život a lepšie začlenenie do spoločnosti.

Autizmus je celoživotná vývinová porucha, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie a sociálnej interakcie. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a celoživotnú starostlivosť. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy.

„Dnešná doba, keď čelíme celosvetovej pandémii COVID-19, izolovala deti s autizmom v domácom prostredí a narušila ich denný režim, čo je pre nich veľmi ťažké a stresujúce. Rovnako je toto obdobie náročné aj pre ich rodičov. Ako mesto chceme modrým nasvietením našich dominánt jednoznačne vyjadriť solidaritu s ľuďmi postihnutými autizmom a upozorniť na túto problematiku,” pripomenul primátor Peter Fiabáne.

Autizmom trpí v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete, čo je viac ako ľudí s cukrovkou a AIDS dohromady. Symbolom ochorenia je modrá farba, teda farba komunikácie a ústredná farba celej kampane Light it up blue. Široká verejnosť môže 2. apríla svoju solidaritu prejaviť modrým oblečením.

Akciu sponzorsky pre mesto Žilina zabezpečí spoločnosť Siemens Mobility s.r.o.

Autor: (Vladimír MIŠKOVČÍK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2019
Rozsvieťme to na modro. Žilina opäť podporí autizmus
Aj tento rok sa žilinská radnica a Burianova veža rozsvietia na modro. Žilina si týmto spôsobom pripomenie Svetový deň povedomia o autizme a vyjadrí tak podporu všetkým, ktorých sa autizmus dotýka.
viac
02.04.2019
Župa sa rozsvieti na modro
Bratislavský samosprávny kraj sa dnes pridáva k celosvetovej kampani Rozsvieť modrú pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
24.06.2021
Peter Káčer má za sebou tretiu etapu
Združenie miest a obcí Slovenska aj tento rok podporuje charitatívnu cyklojazdu KÁČER NA BICYKLI.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %