Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.05.2017 06:00

Žilinská župa zvýšila rozpočet o vyše 26 miliónov eur


Cestári budú rekonštruovať vo všetkých župných regiónoch.


Viac peňazí pôjde do rozvoja regiónov, predovšetkým na opravy ciest, do zdravotníctva na nákup nových prístrojov či rekonštrukcie a pokračovať bude aj modernizácia stredných škôl i domovov sociálnych služieb.


Druhá úprava rozpočtu ŽSK zvýšila župný rozpočet o 26 125 796 eur v bežných i kapitálových výdavkoch a výdavkových finančných operáciách. Do obnovy ciest po zimnom období investuje župa 5,5 milióna do opráv 80 kilometrov ciest a mostov II. a III. triedy.

Pre župné nemocnice a polikliniku znamená druhá úprava rozpočtu nárast príjmov o päť miliónov eur. Ako uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková, Kysucká nemocnica v Čadci a Hornooravská nemocnica v Trstenej ich použijú na rekonštrukcie hygienických zariadení, každú v hodnote 350-tisíc eur. „Dolnooravská nemocnica za rovnakú sumu prestavia staré operačné sály, ktoré sú aktuálne presťahované v novej budove. V pôvodných priestoroch sa rozšíri ortopedické oddelenie, vďaka čomu zvýšime počet operácií výmen kĺbov pre pacientov, ktorí tento zákrok potrebujú,“ informovala A. Majbíková. Podľa jej slov stavebné práce čakajú aj Liptovskú nemocnicu v Liptovskom Mikuláši. Kraj vyčlenil 50-tisíc eur na obnovu kuchyne, kde dôjde k výmene rozvodov vody, odtokov, podlahy i vzduchotechniky. Okrem toho bude môcť nemocnica kúpiť novú laparoskopickú zostavu pre operačné sály. „Momentálne lekári používajú 15-ročný prístroj, ktorý je často poruchový a keďže sa na ňom ročne vykoná približne 320 úkonov, jeho výmena je nevyhnutná,“ doplnila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK. Župa má v pôsobnosti aj Oravskú polikliniku v Námestove a v úprave rozpočtu počíta tiež s modernizáciou jej prístrojového vybavenia v sume 170-tisíc eur.

Zvýšenie rozpočtu pre kultúru je 828-tisíc eur a prinesie napr. rekonštrukciu Makovického domu v Žiline, vybudovanie depozitára Kysuckej galérie v Oščadnici, zateplenie strechy na Oravskej knižnici v Dolnom Kubíne, nový automobil pre Turčiansku galériu v Martine či druhú etapu sanácie kráľovského strážneho hradu Likava. Viac ako 1,3 mil. eur ŽSK pridelil aj do sociálnej oblasti. Modernizácie čakajú 14 domovov sociálnych služieb vo všetkých župných regiónoch.

Finančné zdroje v hodnote 6,1 mil. eur investuje ŽSK do rozvoja školstva. Jazyková škola v Žiline zrekonštruuje plynovú kotolňu a celkové osvetlenie, investícia za 300-tisíc eur zlepší podmienky vyučovania a zároveň ušetrí finančné prostriedky. Úpravu športového ihriska a zateplenie budovy internátu spojené s výmenou podláh zafinancuje župa v Spojenej škole v Kysuckom Novom Meste. Práce kraj odhaduje na 900-tisíc eur. Stredná priemyselná škola v Martine zase za 250-tisíc eur vymení staré drevené okná a skvalitní podmienky pre žiakov a učiteľov. Župa dofinancuje tiež stavbu novej telocvične v Gymnáziu Antona Bernoláka v Námestove v sume 500-tisíc eur. Stavebné úpravy čakajú aj Strednú odbornú školu lesnícku v Liptovskom Hrádku. Župa plánuje zrekonštruovať aj budovu národnej kultúrnej pamiatky na Ulici Pod lipami. Kompletne by sa mala obnoviť fasáda, strecha, okná a dvere, historické časti krovu a podkrovných konštrukcií a priestor bude prístupný aj pre osoby s telesným postihnutím. Náklady v prvej etape dosiahnu 300-tisíc eur.

 

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Prievidza bude budúci rok hospodáriť s viac ako 33,5 miliónmi eur
Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 33,5 milióna eur. Základný dokument mesta dnes jednohlasne odobrili na svojom rokovaní mestskí poslanci.
viac
03.01.2017
ŽSK podporí kultúru a šport takmer 249 000 eurami
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil na začiatku tohto kalendárneho roka nový systém poskytovania dotácií. Záujemcovia sa môžu o financie uchádzať v dvoch programoch, prostredníctvom ktorých ŽSK prerozdelí takmer 249 000 eur.
viac
07.03.2017
Mesto Šurany hospodári s rozpočtom 5,4 milióna eur
Mesto Šurany v okrese Nové Zámky hospodári v tomto roku s vyrovnaným rozpočtom vo výške 5,4 milióna eur a je v dobrej finančnej kondícií.
viac
18.04.2017
Župa rozdelila na dotáciách viac ako dva milióny eur
Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na svojom XXV. pracovnom zasadnutí 31. marca schválili návrhy na poskytnutie dotácií pre rok 2017 z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %