Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.05.2018 11:28

Zemplínska ostrá kosa preverila zručnosti viac ako 40 koscov


Ilustračná snímka TASR


Na súťaži v kosení sa v sobotu v obci Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese zúčastnili štyri desiatky koscov. V poradí 9. ročník Zemplínskej ostrej kosy už pozná víťazov v kategóriách deti do 18 rokov, ženy, muži do 60 a nad 60 rokov a tento rok pribudla nová kategória - kosenie s tzv. stodvadsiatkou.


 "V tejto poslednej kategórii, ktorá bola najťažšia, bolo potrebné pokosiť 100 metrov štvorcových políčka veľkou kosou. Je to veľmi náročné kosenie, musí to byť dobrý kosec, ktorý to naozaj vie, a musí mať dobrú kosu, pretože sú tam náročnejšie ťahy. V tejto kategórii zvíťazil Rudolf Kluchťák zo Svätoplukova," uviedol pre TASR spoluorganizátor súťaže Juraj Barkóci.       

Ďalší z organizátorov Marek Hedvigy dodal, že víťazom v kategórii detí sa napokon stal Matúš Zemenčík z Vaňovky. Kategóriu žien ovládla Alexandra Majerská zo Svätoplukova. Medzi mužmi do 60 rokov dominoval Marcel Kurjan z Poproča a nad 60 rokov zvíťazil Jaroslav Chrebet z Cígeľa.       

Na súťaži sa zúčastnilo dohromady 41 koscov, pričom najmladší mal deväť a najstarší 78 rokov. Každý súťažil zvlášť, mal vymedzené svoje políčko s rozlohou 50 štvorcových metrov.       

Súťaž v kosení na Zemplíne, ktorá je v poradí treťou tohto roku na Slovensku, zorganizovali spoločne Slovenský kosecký spolok, tamojšia jednota dôchodcov, poľnohospodárske družstvo, miestna samospráva a Hornozemplínske osvetové stredisko Vranov nad Topľou. Po vyhlásení výsledkov podujatie pokračovalo kultúrnym programom a okrem toho bola pre návštevníkov počas celého dňa pripravená aj ukážka remesiel.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2016
Na Zemplínskej kose sa bude kosiť ostošesť
V Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou chcú podujatím Zemplínska ostrá kosa zachovávať tradície predkov a ukázať najmä mladým ľuďom, ako pracovali ich dedovia v minulosti.
viac
28.07.2017
Cigeľská kosa 2017
Profesionáli i amatéri. Každý, kto chce predviesť svoje zručnosti v kosení trávy, má príležitosť už túto sobotu 29. júla 2017 na futbalovom ihrisku a priľahlých lúkach obce Cigeľ.
viac
04.02.2018
Ostrá Lúka opäť vyhlásila súťaž na predaj kaštieľa, cenu znížila na 295 000 eur
Známy kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen, ktorý kedysi kvôli svojej priateľke Adele Ostrolúckej navštevoval aj Ľudovít Štúr, sa obec opäť pokúša predať. Svoj 5/6-podiel ponúka najnovšie za 295-tis. eur.
viac
16.05.2019
Zemplínska ostrá kosa napíše svoj jubilejný desiaty ročník
Súťaž v kosení ručnou kosou, ktorá sa uskutoční v sobotu (18. 5.) v Nižnom Hrušove vo Vranovskom okrese, napíše svoj jubilejný desiaty ročník. Pripravený je aj sprievodný program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %