Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.06.2023 02:00

Zdravotná starostlivosť pre deti a dorast v Liptovskom Hrádku bude zabezpečená


Ilustračná snímka: mesto Liptovský Hrádok


Žilinský samosprávny kraj rieši zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre evidovaných pacientov zo všeobecnej ambulancie pre deti a dorast v Liptovskom Hrádku zriadením už druhej všeobecnej ambulancie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši.


Žilinský samosprávny kraj rieši zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre evidovaných pacientov zo všeobecnej ambulancie pre deti a dorast v Liptovskom Hrádku z dôvodu odchodu detskej lekárky na dôchodok a nezáujmu mladých lekárov o prevzatie praxe, zriadením už druhej všeobecnej ambulancie pre deti a dorast v Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši, ktorej je zriaďovateľom. Táto ambulancia je funkčná od 1. júna 2023.

ŽSK opakovane rieši zabezpečenie dostupnej  a kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov  Žilinského kraja v oblastiach, kde všeobecní lekári pre dospelých i lekári pre deti a dorast v dôchodkovom veku ukončujú svoju ambulantnú prax. Kraj sa preto rozhodol vyjsť obyvateľom v ústrety a ambulancie otvára pri svojich zdravotníckych zariadeniach (nemocniciach). V súčasnosti je dopyt aj po špecializovaných ambulanciách, preto tam, kde sú pri nemocniciach dostatočné kapacity, zriaďuje kraj aj špecializované ambulancie.

„Zo strany mladých lekárov bohužiaľ nie je záujem o prevádzkovanie ambulancií  nielen v odľahlých obciach,  ale už ani v menších mestách (ako napr. Kysucké Nové Mesto, Turzovka,   Krásno nad Kysucou, Turčianske Teplice, Liptovský Hrádok).   ŽSK eviduje postupné  „zanikanie“ všeobecných ambulancií predovšetkým v odľahlých lokalitách. Nastáva neregulovaná centralizácia poskytovania zdravotnej starostlivosti, kedy  ľudia za starostlivosťou dochádzajú do vzdialenejších miest a regiónov. Preto si vážime každého lekára v dôchodkovom veku, ktorí už pred odchodom na dôchodok systematicky spolupracuje s mladých lekárom, ktorému plánuje odovzdať svoju prax a aktívne im pomáhame pri tomto prechode,“ vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

ŽSK motivuje a finančne podporuje mladých lekárov prostredníctvom schváleného stabilizačného projektu  pre mladých  lekárov pracujúcich v zdravotníckych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK (ako príspevok ku mzde pre absolventov, návrat do rodiska, adaptačná jazyková príprava, mentorský príspevok, vstupná náborová jednorazová dotácia, celoživotné vzdelávanie) V roku 2019 sa podarilo poskytnutím jednorazovej dotácie v  rámci stabilizácie siete poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti zastabilizovať 6 nových ambulancií.

Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo od roku 2014 systém vzdelávania všeobecných lekárov a pediatrov v rámci rezidentského programu pre privátnu prax, na ktorom participuje cez svoje nemocnice aj kraj. Aktuálne je v rezidentskom programe 29 lekárov pre pediatriu a 21 pre všeobecné lekárstvo, ktorí sa pripravujú v nemocniciach a ambulanciách v rámci kraja.

Zo strany Ministerstva zdravotníctva SR bola v septembri 2022 spustená  výzva vo forme podpory pre novovznikajúce ambulancie všeobecnej ambulantnej starostlivosti, s finančným príspevkom na zriadenie všeobecnej ambulancie pre dospelých a pre deti a dorast v nedostatkových okresoch, čím sú vytvorené podporné mechanizmy a motivačné prostriedky pre zvýhodnenie platieb pre ambulanciu lekára v odľahlých regiónoch. V ŽSK sa do výzvy zapojili len 2 lekári.

„Evidentne tak motivačné, finančné a iné benefity od samosprávy či jednorazová dotácia od Ministerstva zdravotníctva na systematické riešenie situácie nepostačujú. Riešením by bola štátom riadená regulácia na celoštátnej úrovni, ale aj financovanie ambulancií tak, aby dokázali konkurovať platom lekárov v nemocniciach. Na to je však potrebná zmena legislatívy, súčinnosť štátu a kompetentných orgánov,“ dodáva Pekarčíková.

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Radnica plánuje v tomto roku investovať takmer 3,8 milióna eur
Liptovskohrádocká samospráva plánuje v tomto roku investovať do zveľadenia mesta takmer 3,8 milióna eur. Najviac finančných prostriedkov je nasmerovaných do revitalizácie mestských športovísk pre deti a mládež.
viac
18.11.2020
Do zberu šípok sa zapojilo takmer 1300 detí
Do štvrtého ročníka Zberu šípok spoločne s Lesmi SR sa zapojilo 217 tried v rámci 23 materských a základných škôl (ZŠ).
viac
25.08.2021
Žiakov po prázdninách privítajú vynovené chodníky pri škole
Chodníky pri vstupoch do Základnej školy s materskou školou Hradná v Liptovskom Hrádku počas letných prázdnin zrekonštruovali. Pôvodný povrch bol už opotrebovaný, na viacerých miestach boli nerovnosti a pri daždi sa tvorili mláky.
viac
13.10.2022
Výstavba okružnej križovatky v Liptovskom Hrádku sa začne až na budúci rok
Stavebné práce na novej okružnej križovatke pod Skalkou v Liptovskom Hrádku sa začnú až v jarných mesiacoch budúceho roka. Potvrdila to hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %