Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.02.2016 07:00

Zberateľka z obce Nemce má rekordných 2300 zvoncov z celého sveta


Jarmila Hudecová so svojou zbierkou zvoncov. (Foto: tasr)


Obec Nemce sa pýši rekordérkou v zbierke zvoncov a zvončekov. Jarmila Hudecová, inak ekonómka obecného úradu, ich už má okolo 2300 kusov z 95 krajín sveta, či už najvzdialenejších, alebo exotických.


Doma má malé "múzeum", ktoré obdivujú všetci, čo k nej zavítajú. Na stene visí i oficiálne potvrdenie, že vlani dosiahla rekord v počte zvoncov, a teda mala ich 2015, presne toľko, aký sa písal rok. "Odvtedy mi do zbierky pribudlo 200 až 300 ďalších zvončekov," reagovala pre TASR Hudecová, ktorá patrí medzi najväčších zberateľov zvoncov na území bývalého Československa. Nič viac ju nepoteší, ako keď jej známi z dovoleniek prinesú nové "exponáty" a svoju zbierku si, samozrejme, obohacuje aj sama. "Ľudia, čo chodia po svete, a aj neznámi si na mňa spomenú a donesú mi zvonce. Začínam mať problém s miestom, dom sa nedá nafúknuť a rozmýšľam, ako ďalej, no nejaké rezervy ešte stále mám," poznamenala Hudecová. Jej rozsiahla zbierka lemuje steny schodiska domu. 

"Nedá sa povedať, ktoré zvončeky sú najcennejšie. To je srdcová záležitosť, záleží od toho, od koho ten zvonec máte, alebo čo človeku pripomína. Keď som bola v Rusku v jednom z mužských kláštorov, získala som za 6000 rubľov, čo je asi 130 eur, zvonec, ktorý vyrobila voronežská firma, čo robí aj kostolné zvony. Je z rovnakého materiálu. Ja si na dovolenke nekupujem na seba žiadne "handričky", ale zvončeky," dodala Hudecová. Na stenách jej visia viac ako storočné slovenské zvonce aj s prackami, hasičské zvonce, suveníry z Japonska, škótskych ostrovov, Islandu, Nového Zélandu, Aljašky, USA, Mexika, Juhoafrickej republiky, jednoducho zo všetkých kútov sveta, či už sú to zvonce keramické, kašmírové, železné, drôtené, z čínskeho porcelánu, alebo zdobené Swarovského krištáľmi. Zberateľka si vysoko cení tiež dvojzvonec z Azerbajdžanu.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %