Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
05.10.2023 12:05

Zástupcovia samospráv rokovali s ministrom životného prostredia


Ilustračná snímka


Na Ministerstve životného prostredia SR sa konalo ďalšie stretnutie zástupcov samospráv k problematike odpadového hospodárstva.


Zástupcovia samospráv vo štvrtok 4. októbra 2023 opätovne rokovali s ministrom životného prostredia Milanom Chrenkom k predloženým návrhom zavedenia povinnej úpravy odpadu pred skládkovaním. 

Od 1. januára 2024 má platiť zákaz skládkovania neupraveného komunálneho odpadu. Cieľom úpravy odpadu pred skládkovaním je znížiť množstvo emisií skleníkových plynov vypúšťaných na skládke ako aj celkové množstvo odpadu na skládkach. Povinnosť úpravy bola už v minulosti posunutá v dôsledku nedostatočných kapacít zariadení pre úpravu odpadu. 

Aktuálne je na zavedenie povinnej úpravy odpadu pred skládkovaním pripravených približne 40 % územia Slovenska. Cieľom rokovania bolo, okrem možnosti posunutia termínu zavedenia povinnej úpravy odpadu pred skládkovaním, aj prerokovanie výšky poplatkov za skládkovaný odpad po zavedení povinnej úpravy odpadov pred skládkovaním. Dôležitým bodom rokovania boli návrhy možností riešenia kompenzácií pre tie subjekty, ktoré majú zavedenú mechanicko-biologickú úpravu odpadov.

Združenie miest a obcí Slovenska na pracovnom rokovaní zastupovali podpredsedníčka ZMOS a starostka Janovej Lehoty Božena Kováčová, podpredseda Komory miest a primátor Zvolena Vladimír Maňka, predseda Sekcie životného prostredia Rady ZMOS Oskár Berecz a odborný expert Kancelárie ZMOS Slavka Lenčéšová.

Informácie z aplikačnej praxe a problémy, ktorým môžu byť vystavené samosprávy, ktoré už majú zavedenú úpravu odpadov pred skládkovaním doplnili ministerstvu životného prostredia na rokovaní primátor mesta Krompachy Dárius Dubiňák, primátor mesta Stará Ľubovňa Poeter Tomko a starosta obce Margecany Igor Petrík. 

Rokovania s ministrom životného prostredia k návrhom zavedenia povinnej úpravy odpadu pred skládkovaním budú pokračovať budúci týždeň.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2019
Pozvánka na seminár
Slovenská agentúra životného prostredia Vás srdečne pozýva na semináre zamerané na Práva a povinnosti samospráv v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie vo všetkých krajských mestách.
viac
12.03.2021
Zdravie ľudí ohrozujú nebezpečné skládky odpadu
Na Slovensku sa skládkuje dvojnásobok odpadu v porovnaní s európskym priemerom a štát nemá nastavený účinný systém kontroly prevádzkovateľov jednotlivých skládok. Za ostatných desať rokov objem skládkovaného odpadu stále rástol a to v priemere 3,5 % ročne na každého obyvateľa.
viac
06.10.2023
Predmetom rokovania s ministrom ŽP bola problematika odpadového hospodárstva
Na Ministerstve životného prostredia SR sa konalo ďalšie stretnutie zástupcov samospráv k problematike odpadového hospodárstva.
viac
25.04.2024
ZMOS na rokovaní s ministrom životného prostredia SR Tomášom Tarabom
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik a ústredná riaditeľka Kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková sa zúčastnili na rokovaní s ministrom životného prostredia SR Tomášom Tarabom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %