Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
27.09.2024 08:55

Žarnovica: Poslanci zvýšili poplatky v školách a školských jedálňach


Ilustračná snímka: Teraz.sk


V Žarnovici sa od 4. októbra zvyšujú poplatky v materskej škole, poplatky za štúdium na základnej umeleckej škole (ZUŠ), v centre voľného času (CVČ) a školské obedy. Podľa primátorky Aleny Kazimírovej je dôvodom zvyšovania poplatkov najmä rast cien energií, rastúca inflácia a legislatívne zmeny.


Nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o určení výšky príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách, v školských výchovno-vzdelávacích zariadeniach a v školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žarnovica, ktoré navýšenie poplatkov prináša, odsúhlasili poslanci na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.         

"Mesto Žarnovica ako zriaďovateľ škôl, školských výchovno-vzdelávacích zariadení a školských jedální po konzultácii s riaditeľkami zariadení a s vedúcimi školských jedální navrhlo zmeniť výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených s ich činnosťou, v súlade s uvedenými legislatívnymi predpismi z dôvodu rastu cien energií, rastúcej inflácie a legislatívnych zmien," konštatovala Kazimírová s tým, že tieto skutočnosti v značnej miere ovplyvňujú výšku prevádzkových nákladov jednotlivých zariadení.         

Zmeny, ktoré nové VZN prináša, sa týkajú mesačného príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole, ktorý sa zvyšuje z 19 na 22 eur. Zvyšuje sa tiež príspevok na štúdium v ZUŠ, a to o dve eurá, poplatky v CVČ v jednotlivých útvaroch o päť eur. Rodičia si priplatia i v prípade školských obedov, paušálny mesačný príspevok pre žiaka a dieťa na režijné náklady zvýšila samospráva o jedno euro.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2023
Za školné a stravné sa bude v mestských školách platiť viac
Poslanci vo Zvolene schválili zvýšenie poplatkov školného a stravného v mestských školách. Výška poplatkov totiž neodzrkadľuje zvýšené náklady na prípravu teplých jedál, mzdy či spotrebované energie.
viac
11.02.2023
Mesto Žiar nad Hronom zvýšilo poplatky v školských zariadeniach i jasliach
Mesto Žiar nad Hronom pristúpilo k zvýšeniu poplatkov v školských zariadeniach. Obyvatelia zaplatia viac aj za sociálne služby vrátane detských jaslí. Samospráva zvyšovanie poplatkov vysvetľuje nárastom prevádzkových nákladov i opatreniami vlády, ktoré nepriaznivo zasiahli do rozpočtov miest a obcí.
viac
23.02.2023
Žilina zvýši poplatky v školách a školských zariadeniach
Žilinskí mestskí poslanci rozhodli na utorkovom (21. 2.) zasadnutí o zvýšení poplatkov za materské školy (MŠ), školské kluby detí, základné umelecké školy (ZUŠ) či centrá voľného času (CVČ). Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Zigová.
viac
03.09.2024
Poslanci schválili zvýšenie poplatkov za jasle, škôlky a obedy
V Michalovciach sa od októbra zvyšujú poplatky za mestské jasle, materské školy a školské obedy. Zmeny schválili poslanci na utorkovom mestskom zastupiteľstve. Ako pre TASR uviedol primátor Miroslav Dufinec, dôvodmi sú inflácia, energetická kríza a zlá finančná situácia samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %