Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
03.09.2024 12:10

Poslanci schválili zvýšenie poplatkov za jasle, škôlky a obedy


Snímka zdroj: TASR


V Michalovciach sa od októbra zvyšujú poplatky za mestské jasle, materské školy a školské obedy. Zmeny schválili poslanci na utorkovom mestskom zastupiteľstve. Ako pre TASR uviedol primátor Miroslav Dufinec, dôvodmi sú inflácia, energetická kríza a zlá finančná situácia samospráv.


Poplatok za umiestnenie dieťaťa v detských jasliach sa zvyšuje z 200 eur na 270 eur mesačne. Spolu s poplatkom za stravovanie a za zaopatrenie a dohľad bude celková mesačná úhrada rodiča 350 eur. 

"Samotné zvýšenie bolo urobené tak, aby sme stále boli porovnateľní s ostatnými mestami, ktoré sú na tom ekonomicky približne rovnako, ktoré sú približne rovnako veľké a aj geograficky blízke. Zároveň sme chceli byť konkurencieschopní, čo znamená, že táto služba je lacnejšia ako u neverejných poskytovateľov," dodal primátor.         

Poslanci takisto zrušili možnosť neuhrádzať paušálny poplatok počas neprítomnosti dieťaťa v jasliach. Rodičia tak budú musieť platiť poplatok aj počas obdobia, keď dieťa nie je prítomné.         

Podľa predloženej dôvodovej správy sú celkové náklady na prevádzku jaslí vo výške 340.000 eur. Príjmy z úhrad klientov sa po zvýšení odhadujú na 125.000 eur ročne. Čo znamená, že klienti by sa podieľali na celkových nákladoch na chod jaslí 37 percentami a dotácia mesta by predstavovala zvyšných 63 percent.         

Primátor potvrdil, že samospráva uvažuje aj nad prevádzkovými úsporami na budove. "Je to spojené s investíciami a na tie sú potrebné peniaze, čiže sa točíme v bludnom kruhu. Samotná rekonštrukcia budovy, respektíve jej energetické zhodnotenie, súvisí s investíciou, na ktorú si buď musíme požičať, alebo ju musíme zohnať z nejakých externých zdrojov," dodal.         

Od októbra sa takisto zvýšia príspevky za pobyt dieťaťa v materskej škole. Príspevok pre bežné triedy sa zvyšuje zo 40 eur na 50 eur mesačne. Príspevok pre zákonného zástupcu s trvalým pobytom na území mesta Michalovce sa zvyšuje z 20 eur na 25 eur mesačne.         

Schválené zmeny zavádzajú aj nový systém platby príspevku na režijné náklady v školských jedálňach, ktorý už nie je viazaný na odobraté jedlo, ale je stanovený mesačne.         

"Doterajší model nebol udržateľný, pretože neodrážal realitu, že jedáleň svieti a kúri, personál tam pracuje bez ohľadu na to, či je v daný deň len 50 stravníkov. Toto bolo potrebné zosúladiť, aby jedálne mohli udržateľne fungovať aj v čase, keď je menej obedov," uviedol Dufinec.        

 Výška príspevku sa mení na päť eur mesačne v materských školách a desať eur mesačne v základných školách.         

"V prípade, že by dieťa bolo v škole každý deň počas kalendárneho mesiaca a odobralo všetky obedy, rodič pocíti nárast len o 80 centov mesačne," dodal Dufinec.         

Zmenami sa takisto zaviedla možnosť valorizácie príspevkov podľa rastu životného minima, ktorú môže každoročne vykonať primátor.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Poplatky za skládkovanie sa zvýšia
Suma, ktorú obce zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, bude závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Počas najbližších troch rokov sa bude postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorú v stredu schválil parlament.
viac
11.02.2023
Mesto Žiar nad Hronom zvýšilo poplatky v školských zariadeniach i jasliach
Mesto Žiar nad Hronom pristúpilo k zvýšeniu poplatkov v školských zariadeniach. Obyvatelia zaplatia viac aj za sociálne služby vrátane detských jaslí. Samospráva zvyšovanie poplatkov vysvetľuje nárastom prevádzkových nákladov i opatreniami vlády, ktoré nepriaznivo zasiahli do rozpočtov miest a obcí.
viac
22.02.2023
V Trenčíne stúpnu poplatky za škôlky, školský klub detí i krúžky v CVČ
Trenčania si za umiestnenie detí v materských školách a za školské kluby detí od marca priplatia. Od septembra stúpnu aj poplatky za krúžky v centre voľného času (CVČ) v pôsobnosti mesta.
viac
27.08.2024
Poslanci schválili zámer zvýšenia kapacity CSS v Kežmarku
Centrum sociálnych služieb v Kežmarku by mohlo rozšíriť svoju kapacitu a tým aj služby sociálnej starostlivosti poskytované ambulantnou formou. Investičný zámer, ktorý počíta hlavne s vybudovaním nového podlažia, odobrili na augustovom zasadnutí krajskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %