Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.05.2016 10:20

Zámok otvorili už pred letnou sezónou


Smolenický zámok. Snímka: (lesy.sk).


V tomto roku sa zámok v Smoleniciach pri Trnave otvára pre návštevníkov o čosi skôr ako zvyčajne. Už pred hlavnou turistickou sezónou ho možno navštíviť aj počas májových a júnových nedieľ.


Každú nedeľu do konca júna je zámok otvorený od 13. do 18. hodiny, vstupy budú každú hodinu, informoval riaditeľ zámku - Kongresového centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Karol Volner. Počas letnej sezóny bude otvorené každý deň od 10. do 18. hodiny. "Prehliadka sa začína na dolnom nádvorí, vlani sme privítali 14 500 návštevníkov," povedal Volner. Trvá zhruba 35 minút, z veže vidno na jednej strane rovnú Trnavskú tabuľu a na druhej strane kopce Malých Karpát. Cestou na vrchol veže si možno pozrieť aj dve výstavy – históriu detského kočíka so zaujímavými exponátmi detských kočíkov i ich hračkárskych podôb a kolekciu papierových modelov dominánt Trnavy a ďalších slovenských miest. Obe sú zo súkromných zbierok.       

Vo vnútri zámku je niekoľko historizujúco upravených salónov a chodieb, vidieť možno červený, žltý i modrý salónik, zasadaciu sieň, poľovnícky salónik i ďalšie priestory. Sprievodcovia ukážu najmä staršej generácii návštevníkov, kde spal v roku 1961 počas návštevy prvý tajomník sovietskych komunistov Nikita Chruščov. Ubytovaní tam boli aj prezidenti Michal Kováč a Václav Havel i premiéri V4.       

Smolenický zámok je najmladší zámok na Slovensku. Bol vybudovaný  v 20. storočí na pozostatkoch starého hradu. Majiteľ Jozef Pálffy, ktorý sa inšpiroval zámkami vo Francúzsku, ho dal postaviť podľa projektu architekta Jozefa Huberta. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, prevzala ho Slovenská národná rada a zvolila si ho za svoje letné sídlo. V roku 1953 bol odovzdaný SAV, aby sa stal reprezentačným miestom pre stretnutia vedcov z celého sveta. Počas roka sa v ňom konajú mnohé vedecké i spoločenské podujatia. Priamo pod zámkom sa nachádza udržiavaný, rozľahlý a inšpirujúci park s lúkami na pekné prechádzky. Okolie zámku ponúka pešie turistické výlety na malokarpatské kopce, do jaskyne Driny, na praveké hradisko Molpír, v obci Smolenice je pamätná izba i hrob vynálezcu padáka Štefana Baniča i múzeum Molpír, tiež  hrobka posledných vlastníkov zámku rodiny Pálffyovcov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Otvorenie letnej turistickej sezóny bude trvať desať dní
Letná turistická sezóna sa pomaly začína už aj vo Vysokých Tatrách. Séria podujatí pri tejto príležitosti odštartuje symbolickým odomknutím hladiny Štrbského plesa v piatok 10. júna a vyvrcholí športovou akciou Tatry Running Tour počas troch dní 17. – 19. júna.
viac
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
26.07.2021
SNM-Múzeum Bojnice pripravilo pre návštevníkov večerné prehliadky nádvorí zámku
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice rozšírilo ponuku služieb návštevníkom o večerné prehliadky nádvorí Bojnického zámku. Od utorka 27. júla sa tak budú môcť prejsť po areáli aj po ukončení dennej prevádzky múzea. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %