Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
02.05.2022 01:30

Zálohované obaly sa po novom budú z odberných miest zvážať aj v sobotu


Ilustračná snímka: (tasr).


Vyzbierané zálohované obaly sa po novom budú z odberných miest zvážať aj v sobotu. Pravidelné sobotné zvozy zavádza správca zálohovania najprv v kritických prevádzkach.


Postupne do letnej sezóny bude takýto zvoz na všetkých odberných miestach, pokiaľ nemajú obchody v sobotu skrátený otvárací čas. Uviedla to riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai po minulotýždňovom okrúhlom stole k zálohovaniu.

Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič povedal, že pri zálohovaní potrebujú riešiť posilnenie frekvencie zvozu, rýchlejší tok dát z automatov k správcovi a dodávky spotrebného materiálu. Finálne by sa malo dohodnúť aj na výpočte manipulačného poplatku. Mal by byť nediskriminačný a zároveň by mal plniť zákon, že systém financujú výrobcovia a distribútor bude mať svoje náklady uhradené, poukázal.

Prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová tvrdí, že problém so zvozom vyzbieraných obalov pretrváva najmä v menších prevádzkach, aj keď bol zo strany správcu posilnený. Taktiež vidí potrebu doriešenia dodávok spotrebného materiálu a zrýchlenia prenosu dát. "Veľmi dúfame, že problémy s logistikou sa podarí vyriešiť v krátkom čase, toto je pre obchodníkov kľúčové," podotkla.

Správca posilnil frekvenciu zvozov a vozový park, zabezpečil mimoriadne zvozy počas Veľkej noci aj po nej. "Prijali sme strategické opatrenia, ako sa pripraviť na letnú sezónu, aby bola frekvencia zvozov plynulá a dostatočná," povedala Morvai. Miera návratnosti obalov podľa nej rastie a v spolupráci s odbernými miestami sa tomu prispôsobujú.

"Spoločným cieľom je plynulý zvoz z odberných miest, ktorý bude zohľadňovať rastúcu mieru návratnosti zálohovaných obalov pre komfortné a udržateľné fungovanie obchodných prevádzok, ako aj pohodlné a dostupné vracanie obalov zákazníkmi," poznamenala Morvai.

SAMO a Zväz obchodu SR nedávno potvrdili problémy so zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš a ich uskladňovaním hlavne v malých priestoroch. Situácia sa podľa obchodníkov zhoršovala najmä cez víkend. Morvai priznala, že zálohový systém má drobné technické nedostatky, na ktorých pracujú. Ministerstvo životného prostredia preto k tomu zvolalo okrúhly stôl.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2020
MŽP ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Potvrdil to Michal Cákoci z odboru komunikácie MŽP.
viac
13.04.2022
Obchodníci majú problém so zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš
Obchodníci majú problém so zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš. Problém s ich uskladňovaním vzniká hlavne v malých priestoroch. Situácia sa zhoršuje najmä cez víkend.
viac
12.11.2022
Na Slovensku sa vyzbieralo vyše 692 miliónov zálohovaných obalov
K piatku 11. novembra 2022 sa na Slovensku vyzbieralo vyše 692 miliónov kusov zálohovaných PET fliaš a plechoviek. Správca zálohovania o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
23.12.2022
Na Slovensku sa vyzbieralo vyše 787 miliónov zálohovaných obalov
Na Slovensku sa od spustenia zálohovania vyzbieralo viac ako 787 miliónov zálohovaných nápojových obalov. Od januára do novembra uviedli na trh miliardu zálohovaných PET fliaš či plechoviek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %