Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.03.2024 08:55

Zákon o krajinnom plánovaní považuje MŽP za "totálny nezmysel"


Ilustračná snímka (FB)


Zákon o krajinnom plánovaní považuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR za "totálny nezmysel". Nemá ho podľa neho žiadny štát v Európskej únii. Legislatíva by bola nadradená územnému plánovaniu, čo by v praxi znamenalo čistý chaos.


Pre TASR to uviedol odbor komunikácie MŽP. Zákon o krajinnom plánovaní mal byť podľa semaforu plánu obnovy hotový do konca minulého roka.         S právnou úpravou v minulosti nesúhlasilo Združenie miest a obcí Slovenska ani ďalší sociálni partneri. "Taktiež prevláda odborný názor, že na Slovensku platný zákon o územnom plánovaní už pokrýva problematiku zákona o krajinnom plánovaní," skonštatoval odbor komunikácie.         

Ministerstvo pod vedením Tomáša Tarabu (nominant SNS) nebude podľa vlastných slov pokračovať v "nekompetentných rozhodnutiach" predošlého vedenia rezortu. Bude však podporovať riešenia, ktoré naštartujú ekonomický rozvoj Slovenska a pomôžu riešiť problémy životného prostredia.         

"Plán obnovy a odolnosti SR tak, ako ho presadila Matovičova a Hegerova vláda aj s jeho pseudoprojektami, bol pripravený bez zapojenia sociálnych partnerov, zamestnávateľov či zástupcov regiónov. Experiment, keď sa úradníci v Bratislave hrali na sociálnych inžinierov, bol od začiatku odsúdený na neúspech," povedal Taraba. Doplnil, že niektoré projekty dokončia, aby zachránili financie pred ich prepadnutím. Tam, kde to však možné bude, vstúpia do rokovaní.         

MŽP intenzívne komunikuje s úradom podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti Petrom Kmecom (Hlas-SD). Hľadá riešenia, ako využiť tieto peniaze. V tejto súvislosti budú pokračovať rokovania s Európskou komisiou (EK). Ministerstvo deklaruje, že urobí všetko pre to, aby tieto peniaze neprepadli, ale boli použité na dekarbonizačné či iné zmysluplné environmentálne projekty.         

Klimatická koalícia minulý týždeň vyzvala Tarabu, aby začal pracovať na pláne obnovy. Envirorezort je aktuálne v jeho plnení najhoršou inštitúciou v počte nesplnených a omeškaných úloh. Neodborným prístupom by mohlo Slovensko prísť o viac ako tri miliardy eur, upozornila.         

Bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča reagoval, že Taraba sa svojou kritikou snaží prekryť vlastnú neschopnosť. "Slovensko je jednou z mála krajín Európy, ktorá nemá ochranu krajiny už dlhodobo dostatočne upravenú, čo konštatujú aj mnohí odborníci," podotkol. Kiča zároveň pripomenul, že schválenie reformy krajinného plánovania je súčasťou piatej žiadosti o platbu z plánu obnovy za 598 miliónov eur. Európska komisia podľa neho nepripúšťa zmeny v reformách, iba investíciách. "Čiže zákon alebo jeho obdobu budeme musieť prijať," tvrdí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
06.11.2018
Turisti sa možno v chránených územiach budú môcť pohybovať aj mimo značiek
Turisti sa možno na vyhradených miestach v chránených územiach budú môcť pohybovať aj mimo vyznačeného chodníka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil envirorezort.
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
31.08.2023
Zákon o krajinnom plánovaní má zvýšiť a zlepšiť ochranu a obnovu krajiny
Zákon o krajinnom plánovaní má zvýšiť a zlepšiť ochranu, obnovu a tvorbu krajiny. Vytvoriť by sa mal nástroj integrovaného manažmentu krajiny, ktorým sa má zabezpečiť udržateľný rozvoj a starostlivosť o životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %