Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
19.06.2024 01:25

Novela zákona o krajinnom plánovaní ide do druhého čítania


Ilustračna snímka, zdroj: Voda-portal.sk


Novelu zákona o krajinnom plánovaní posunuli v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Legislatíva, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia v súlade s cieľmi plánu obnovy, má zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt.


Poslanci sa jej venujú v skrátenom legislatívnom konaní.        

Zákon je podľa šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) "výmyslom predošlej vlády, ktorá to dala do plánu obnovy". "Ten zákon nemá v Európskej únii v tejto podobe nikto. Nevieme, čo im to napadlo vymyslieť si takýto zákon, ktorý je komplikáciou pre ďalšie územné plánovanie," povedal s tým, že o zákone diskutovali, či ho Slovensko potrebuje.        

Legislatívu podľa ministra napísali tak, aby boli splnené podmienky a nebola prekážkou na vyplatenie peňazí z plánu obnovy ku koncu roka. Tvrdí, že zákon vytvára aj priestor na lepšie plánovanie do budúcnosti. "Ide o to, aby sme spätne nespôsobili niečo také, že tu rozvrátime územné plány Slovenska," skonštatoval Taraba.        

Novela je podľa neho pripravená tak, aby z envirorezortu nerobila špeciálny stavebný úrad, ktorý bude sťažovať život mestám a obciam. Dáva, naopak, právo samosprávam vstupovať do diskusie o krajinnom plánovaní a zohľadňovať požiadavky a potreby miest a obcí. Význam centrálneho krajinného plánovania vidí v tom, že môže dať víziu širším vzťahom v území, z ktorého môžu benefitovať jednotlivé mestá a obce.        

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) reagovalo, že so skráteným legislatívnym konaním k návrhu nesúhlasí. Apelovalo na riadne pripomienkové konanie v záujme prípravy kvalitnej právnej úpravy.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
28.07.2020
Povinnosť platiť príspevky do umeleckých fondov plánuje MK SR natrvalo zrušiť
Povinnosť umelcov platiť zo svojich autorských odmien a honorárov príspevky do umeleckých fondov zriadených zákonom, by mala definitívne zrušiť pripravovaná legislatívna zmena.
viac
03.02.2021
Reklamné stavby by po novom mohli byť povolené len na dobu určitú
Reklamné stavby by sa mohli povoľovať len na dobu určitú, najviac na tri roky. Obce by mohli po novom iniciovať odstránenie nelegálnych reklamných stavieb, ktoré nie sú na ich pozemkoch, ale sú na území obce.
viac
03.11.2021
V stravovacích prevádzkach sa zakážu jednorazové plasty
V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %